I omröstningen tidigare idag om EU:s “Copyrightdirektiv” hölls en omröstning om i vilken ordning omröstningen skulle ske. Antingen skulle först ändringsförslagen röstas om var för sig och därefter om helheten, eller så skulle helhetsförslaget röstas om oförändrat. Med endast fem rösters skillnad valdes det senare alternativet vilket därmed ledde till att de kontroversiella förslagen i artikel 11 och 13 antogs.

Inför omröstningen idag fanns det förslag på att förändra eller ta bort den föreslagna länkskatten samt internetfiltret, som Samhällsnytt skrev om tidigare idag.

LÄS MER: KLART: EU-parlamentet röstade ja till EU:s nya internetlagar

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Men när det skulle röstas om ändringsförslagen överhuvudtaget skulle behandlas, förlorade de som ville se förändringar med rösterna 317 mot 312.

SD röstade fel
I huvudomröstningen om förslaget röstade SD:s två ledamöter, Peter Lundgren och Kristina Winberg rätt, nämligen nej till förslaget. Den omröstningen förlorades dock med 348 röster mot 274.

Men i omröstningen om ordningen av voteringsförfarandet, alltså om ändringsförslagen överhuvudtaget skulle behandlas, röstade de båda ledamöterna fel.

De anslöt sig till deras EU-vänliga grupp ECR, som alltså röstade för att ändringsförslagen inte skulle behandlas.

Enligt källor till Samhällsnytt uppstod en förvirring av någon anledning. Enligt deras officiella Twitter (nu borttaget) var det “stökigt” vid omröstningen.

https://twitter.com/sdeuparlamentet/status/1110546617332043776

Vid omröstningen valde då SD:s gruppledare i parlamentet, Peter Lundgren, att rösta med ECR, och Kristina Winberg följde efter “riktkarlen” i vanlig ordning.

Voteringsordning ändrades under sittande möte
– Det var superrörigt i kammaren, berättar Winberg för Samhällsnytt. De ändrade röstordningen och gick inte enligt voteringslistan.

Vad innebär det?

– Alla hängde inte med på det. Det var många som pratade och till och med ordförande i kammaren, Antonio Tajani, frågade ledamöterna om de hade koll på vad de röstade på. Många svarade nej, men han begärde röstning ändå. Och då gick vi enligt röstlistan för vi trodde det var i den ordning som var utskickad.

SD:s röster avgjorde inte
Resultatet av voteringen blev 317 mot 312 till fördel för att ändringsförslagen inte skulle behandlas. Hade SD röstat rätt hade resultatet ändå blivit detsamma, med rösterna 315 mot 314.

Förhoppningen för de som är motståndare till EU-direktivet var att ändringsförslagen skulle behandlas, för att där mildras eller tas bort. Framförallt handlade detta om artikel 11 och 13.

Socialdemokraternas fem ledamöter avgjorde därmed omröstningen där två av fem röstade för att ändringsförslagen inte skulle tas upp, och därmed bifalla artiklarna 11 och 13. Dessa två var Olle Ludvigsson och Jytte Guteland.

SD har i efterhand gjort en röstförklaring där de förklarade att de menade att rösta nej. Isåfall hade siffrorna blivit 315 mot 314. Men det går inte att ändra rösten i efterhand.