I en debattartikel på tisdagen skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson att EU:s inflytande över Sverige har blivit för stort och liknar det med en tvångströja, och nu vill man utvärdera medlemskapet.

Åkesson ser EU:s utveckling som illavarslande och menar att den är på väg åt helt fel håll.

”Med allt fler inslag av långtgående symbolpolitik börjar EU-medlemskapet bli farligt lik en tvångströja som vi helt enkelt måste acceptera och förhålla oss till”, skriver han.

LÄS ÄVEN: SD kräver att regeringen stoppar EU:s migrationspakt – hotar lämna samarbetet

Åkesson konstaterar att Sverige har skänkt bort stora delar av sitt självbestämmande och anser att den svenska representationen i unionen är för liten för att kunna påverka något.

”Det gör att tyska, polska eller franska politiker i praktiken kan bestämma över vilken bil du ska få köpa, hur dyr bensinen ska vara, eller vilka träd du ska få hugga ner på din egen mark”, skriver han.

Svenska val snart betydelselösa

Enligt Åkesson har andra länders politiker och byråkrater ”större inflytande över svensk lagstiftning än jag och mina folkvalda kollegor i Sveriges riksdag”.

I takt med en sådan utveckling kommer folkviljan som återspeglas av resultatet i riksdagsvalen bli mindre och mindre relevant. Våra allmänna val i Sverige kommer snart att sakna betydelse för Sveriges utveckling. Så kan vi naturligtvis inte ha det.

Vidare menar SD-ledaren att svenska intressen måste sättas främst och att man därför borde utvärdera det svenska medlemskapet, vars kärnuppdrag bör vara fokuserat på handelssamarbete mellan medlemsländerna.

LÄS ÄVEN: EU kan sätta stopp för sänkt reduktionsplikt