Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona, Christopher Larsson, skrev i november förra året kritiskt på Facebook om muslimska böneutrop från den lokala minareten. Nu åtalas han för hets mot folkgrupp. “Politisk förföljelse” menar Larsson.

Åtalet kommer efter att den socialdemokratiske riksdagsledamoten Magnus Manhammar gjort en polisanmälan mot Larssons Facebook-inlägg. I texten konstaterade Larsson att det slagord, “Allahu akbar”, som skanderas ut från minaretens högtalare är identiskt med det som muslimska jihadister ropar när de utför sina terrordåd, vilket stämmer rent faktiskt.

Den åklagare, Lena-Marie Bergström, som beslutat ta ärendet till domstol anser dock att Larsson genom påståendet uttalat sig nedsättande mot muslimer med syftning på trosbekännelse på ett sådant sätt att det är åtalbart under lagen om hets mot folkgrupp.

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration

Bergström har tidigare drivit ett uppmärksammat HMF-åtal mot en annan SD-politiker, Michael Hess. Det slutade med ett frikännande i hovrätten.

Christopher Larsson säger i en kommentar att åklagarmyndigheten och Blekinge tingsrätt borde använda sina resurser på ett bättre sätt och menar att det rör sig om politisk förföljelse från åklagarens sida. Han hävdar också bestämt att det han skrev är inom ramen för den grundlagsfästa yttrandefriheten.

Lena-Marie Bergström avvisar å sin sida kritiken om att det skulle ligga personliga politiska åsikter bakom beslutet att åtala Larsson. Anledningen till att hon fått både detta och det tidigare fallet med Michael Hess på sitt bord menar hon är att hon ansvarar för hatbrottsfrågor på åklagarkammaren, vilket dock inte besvarar frågan om varför hon valt att driva ärendena till åtal.

SD:s distriktsordförande Björn Nurhadi säger att åtalet i nuläget inte kommer att leda till att några åtgärder vidtas mot Larsson. Skulle han bli fälld kommer han dock enligt partiets riktlinjer inte att kunna sitta kvar som förtroendevald – detta oavsett om man från partiets sida anser domen vara korrekt eller felaktig.