Sverigedemokraterna har ett nytt krav på samarbetspartierna i regeringen. Nu vill partiet att regeringen ska avskaffa reduktionsplikten helt – i stället för att sänka den till fem procent.

Reduktionsplikten har blivit ökänd för att driva upp kostnaderna för – och minska effektiviteten på – bensin och diesel. Sverigedemokraterna har länge varit kritiska till detta då det medför stora ekonomiska problem för svenska hushåll. Nu ökar partiet sina krav på regeringen – och vill att reduktionsplikten ska slopas snarare än sänkas. Och det innan januari nästa år.

Sverigedemokraterna uppges vara frustrerade över budgetförhandlingarna, där Moderaterna kämpat emot en snabbare sänkning av reduktionsplikten. Men på grund av Tidöavtalet kan inte SD framföra kritiken offentligt som man tidigare kunnat göra.

– Vi är egentligen fly förbannade. Men har hamnat i en svårkommunicerad sits, säger en sverigedemokrat till DN.

LÄS ÄVEN: Efterfrågan på ren diesel ökar – bensinbolag trotsar reduktionsplikten

Miniminivån är noll

I förhandlingarna som just nu pågår mellan SD och regeringen har SD valt att fokusera på att statsminister Ulf Kristersson i
regeringsförklaringen sade att ”reduktionsplikten sänks till EU:s lägstanivå den 1 januari 2024, och gäller under mandatperioden”.

– I så fall är det ju noll, eftersom det är miniminivån, säger Martin Kinnunen, SD:s klimatpolitiska talesperson.

LÄS ÄVEN: Kristersson: ”Vi kommer lyda EU:s reduktionsplikt oavsett nivå”

LÄS ÄVEN: S försvarar reduktionsplikten – trots skenande drivmedelspriser