Ebtisam Aldebe fick under 2017 drygt 82 000 kronor i ersättning för inkomstförlust. Stiftelsen har dock sedan tre år tillbaka betalat varken skatt eller arbetsgivaravgift.

Efter skandalen med shariadomen i Solna tingsrätt stängdes två av nämndemännen i fallet av varav den ena, Ebtisam Aldebe – nominerad av Centerpartiet, överklagat. JO ska nu granska den uppmärksammade domen.

LÄS MER: Centerpartiets islamistiska nämndemän sparkas efter shariadomen

Enligt TV4 Nyheterna utreds nu Aldebe för misstänkt fusk med ersättning; hon ska 2017 ha hänvisat till förlorad inkomst från en stiftelse hon arbetet åt, en stiftelse som drivs av maken och före detta centerpartisten Mahmoud Aldebe men som betalat varken skatt eller arbetsgivaravgift de senaste tre åren.

Stiftelsen Kultur och Integration har en förmögenhet på knappt två miljoner kronor och verksamheten beskrivs på följande sätt: ”Att underlätta och verka för social integration samt bekämpa alkoholmissbruk, droger och kriminalitet i all dess former.”

Under 2017 har Solna tingsrätt betalat Aldebe drygt 82 000 i ersättning för påstådd inkomstförlust.

Enligt stiftelsen ska Aldebe bara ha jobbat hos denna de dagar som sammanfallit med tjänstgöring i tingsrätten, vilket betyder ersättning för inkomstförlust vid samtliga arbetsdagar i tingsrätten.

Tingsrätterna ger ungefär ett halvår i förväg de uppdrag som nämndemännen ska ha.

På tingsrätten uppger man att ärendet ska tas vidare och ifall det finns misstanke om brott kommer det att överlämnas till polisen.