I 20 års tid fick organisationen Center for Trade and Sustainable Development (ICTSD) i Genève skattepengar från svenska SIDA, pengar som skulle gå till biståndsprojekt. I stället hamnade pengarna i organisationsledningens fickor och möjliggjorde att de kunde leva lyxliv. Direktören, Ricardo Meléndez-Ortiz, tog bland annat ut en årslön på 5 miljoner kronor.

Även i Storbritannien, Nederländerna och Danmark har motsvarande organ betalat ut pengar till bedragarorganisationen. Svenska SIDA utövade ingen kontroll över hur de hundratals miljoner i skattekronor som man överförde till organisationen användes.

Det var först när myndigheterna i Storbritannien började ana oråd och tillsatte en utredning som SIDA reagerade. I annat fall kunde mångmiljonsvinnet ur den svenska statskassan ha fortsatt ännu längre.

Förutom att ge sig själv en rekordlön på 5 miljoner kronor om året för biståndspengarna unnade sig ICTSD:s direktör Ricardo Meléndez-Ortiz dyra semesterresor som han inte betalade för med sin lön utan lät organisationen stå för som ytterligare förmåner. Släktingar gavs toppjobb och Meléndez-Ortiz tog även ut privatlån samt betalade för sina barns privatskolor med biståndspengar.

På Sida har man inte haft en aning om vad som försiggått eftersom man inte brytt sig om att kontrollera hur de 200 miljoner av de svenska skattebetalarnas pengar som man betalat ut till organisationen användes.

– Vi har finansierat från starten 1996, men kände inte till att det var misskötsel under så många år. Det har inte gått att utläsa av våra revisionsrapporter, urskuldar sig Kerstin Jonsson Cissé, chef för enheten för global hållbar ekonomisk utveckling på Sida, i en kommentar till SvD om hur man kunde låta sig luras på 200 miljoner.

SIDA har nu, efter 20 år, stoppat utbetalningarna till ICTSD. Det räcker emellertid inte menar korruptionsexperter i Sverige som kallar det inträffade för ”häpnadsväckande” och anser att SIDA måste göra en egen utredning med anledning av de enorma summor som försvunnit.

Detta är heller inte den första skandal av detta slag som SIDA figurerar i där miljoner i svenska skattepengar slarvats bort.