Mer än hälften av dem som röstade på Moderaterna i kommunvalet i Sölvesborg i september skulle inte rösta på partiet igen. Det framgår av en färsk Sifo-mätning.

Det är Sverigedemokraterna i Sölvesborg som beställt en lokal opinionsmätning från Kantar Sifo. Bakgrunden är att Moderaterna efter valet i september övergav samarbetet med SD och Kristdemokraterna, för att istället vara med och styra kommunen i en ny koalition ledd av Socialdemokraterna.

LÄS MER: Så säger M-politikerna i Sölvesborg om brytningen med SD

Uppgörelsen har gett upphov till en svekdebatt, demonstrationer mot M och anklagelser om ekonomiska oegentligheter. Och SD är nyfikna på hur det forna samarbetspartiet påverkats i opinionen.

Mer än hälften lämnar M

Enligt Kantar Sifos mätning skulle endast 41 procent av dem som röstade på Moderaterna i kommunvalet rösta på partiet igen om det vore val idag. 52 procent skulle rösta på något annat parti, medan övriga M-väljare är osäkra på hur de skulle göra.

Det är främst Sverigedemokraterna som M-väljarna går till.

LÄS ÄVEN: Busschaufförens vädjan till M i Sölvesborg: Samarbeta med SD

– Det största flödet från Moderaterna går direkt till Sverigedemokraterna, säger Kantar Sifos opionionschef Toivo Sjörén till Samnytt.

– Det näst största flödet går till soffan. Det vill säga man har inte någon ny partisympati.

De flesta nöjda

Moderaternas väljare sticker ut som extra missnöjda med sitt parti. Totalt sett är det endast tolv procent som säger att de skulle rösta på något annat parti än det de röstade på i valet. Av de missnöjda väljarna går mer än var fjärde, 28 procent, till SD.

Toivo Sjörén. Pressbild

Toivo Sjörén påpekar dock att man bör vara försiktig med att räkna på hur mycket eller lite olika partier ökar eller minskar utifrån mätningen. Det är endast 502 sölvesborgsbor som tillfrågats i den.

– Tolv procent av 500. Det blir inte jättehöga bastal. Då får man vara lite försiktig, säger han.

LÄS ÄVEN: S mutade M-toppen i Sölvesborg med kommunalrådspost