Gängkriminella och andra brottslingar som sitter häktade eller fängslade i Göteborg har utsetts till en prioriterad grupp för att vaccineras mot covid-19. De sjuksköterskor som kommenderats ut till anstalterna för att ge vaccin till de kriminella får däremot inte själva något skydd mot det fruktade viruset. Nu växer ilskan bland de vårdanställda.

Ett politiskt beslut har tagits för hela Västra Götalandsregionen om att kriminella på anstalter och häkten ska ges förtur till vaccination. Beslutet får kritik, bland annat från den vårdpersonal som satts att verkställa det.

”Inte rättvist”

Sjuksköterskorna som kommenderas in på anstalterna för att vaccinera brottslingarna, och som därmed exponerar sig för en ökad risk att smittas av det potentiellt dödliga corona-viruset, erbjuds inte själva något vaccinationsskydd för att kunna känna sig trygga i jobbet.

– Jag tycker inte det är rättvist, säger Sandra Winkler, sjuksköterska och fackombud, i en kommentar till SVT.

Sandra är en av de sköterskor som arbetar med intagna på häktet i Göteborg. Sedan pandemin gjorde sitt intåg i landet har omplåstring av de intagna och andra mer ordinära arbetsuppgifter överskuggats av att hantera covid-smittade kriminella.

Häktet har haft flera covid-utbrott men brottslingarna har ansetts för farliga för att flyttas till sjukhus och har av säkerhetsskäl behållits kvar i häktet. Att behandla dem har fallit på häktessköterskornas lott.

”Jätteviktigt” att brottslingar får förtur

Kristine Rygge är vaccinationssamordnare i regionen och högsta ansvarig för att se till att alla brottslingar får vaccin menar att detta är ”jätteviktigt”.

– Det ju jätteviktigt att de intagna blir vaccinerade. De lever tätt på varandra och har inte samma möjlighet att skydda sig som många andra.

Hon försvar också att vårdpersonalen som arbetar i samma lokaler och nu ska vaccinera brottslingarna, inte själva får något vaccin.

– De är inte den prioriterade gruppen, utan det är de intagna.

Enligt de byråkratiska skrivelser som reglerar vilka vårdanställda som har rätt till prioriterad vaccination på grund av ökad exponering och risk inskränker sig det till personal i ”somatisk slutenvård”. Trots att brottslingar är inlåsta på ett slutet sätt i enlighet med vad som benämns kriminalvård omfattas inte häkten och fängelser eftersom ändamålet med dessa inte är ”somatisk vård”.

– De ingår inte i rekommendationerna, som är somatisk slutenvård, alltså sjukhusvård, konstaterar Rygge.

En del av de anställda som nu ska massvaccinera brottslingar har haft tur och kunnat vaccinera sig i våras, innan regelverket stramades åt. Men de som inte kunde vaccinera sig då får alltså inte göra det nu, utan måste ge sig in bland fångarna med livet som insats.