Stadshuset Helsingfors, finska regeringen

Stadshuset i Helsingfors, säte för den finska regeringen som nu beslutat strama åt invandringen ytterligare.

Utrikes

Skärpt finsk invandringspolitik på ett flertal punkter att vänta

Publicerad 9/1/2017
Annons

Terrorister ska förlora medborgarskapet och att gömma illegala invandrare ska kriminaliseras. Det är två av förslagen som den finska regeringen kan göra verklighet av inom kort.

Nyligen drabbades Finland av sitt första terrorattentat då en illegal invandrare som tidigare bott i Sverige knivhögg vilt omkring sig i Åbo. Finlands förhållandevis stränga invandringspolitik kan nu, liksom Norges och Danmarks, stramas åt ytterligare.

Förutom att asylsökande som fått avslag ska hotgranskas, ska personer som utgör en risk sättas i förvar och de som gömmer illegala invandrare riskerar straff. Till hösten och vintern kommer många asylsökande att få avslag, och då man tror att vissa av dessa riskerar att dröja sig kvar i landet vill man göra det brottsligt att gömma dem.

Vidare vill man att personer som innehar dubbelt medborgarskap och gör sig skyldiga till terrordåd ska förlora sitt finska medborgarskap. Alla som döms för terrorbrott ska dessutom utvisas per automatik.

Utifrån ett nationellt säkerhetsintresse ska uppehållstillstånd också kunna inhiberas, reseförbud utfärdas och flyktingstatus kunna upphävas.

Man hänvisar till den misstänkte gärningsmannen i Åbo, som polisen fått tips om hade radikaliserats. Tanken med de nya förslagen är att förhindra att något liknande händer igen.

Den finska regeringen är enligt uppgift överens om att förslagen ska implementeras, endast detaljerna kvarstår nu och processen inleds i höst.

Finlands årliga mottagningskvot på 750 flyktingar kommer dessutom att ligga kvar.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons