På ett av Sveriges äldsta bruksföretag, Nordic Brass Gusum, har man sedan ett år tillbaka tampats med extremt höga elpriser. Nu har det gått så långt att man varslat drygt 20 personer.

Företaget tillverkar årligen 25 000 ton stänger, tackor och muttrar i mässing. Verksamheten är väldigt elintensiv och i Gusum förbrukar man 100 000 kWh per dygn.

LÄS ÄVEN: Regeringen inför högkostnadsskydd för elpriser

På bara ett år har elkostnaderna gått upp med tolv miljoner kronor, ett hårt slag mot företaget. De höga priserna ledde till att man i mitten av oktober beslöt att varsla 21 av de totalt 125 anställda.

– Alla pratar om att lågkonjunkturen är runt hörnet, men vi ser att den redan är här. Naturligtvis är det tråkigt att ge ett sådant besked, men för oss handlar det nu om att övervintra när konjunkturen viker, inflationen skenar och elpriserna är så höga. Förhoppningsvis kommer vi starka ur detta, säger Björn Wiborg, vd på Nordic Brass Gusum, till Tidningen Näringslivet.

Stoppar produktionen

Varje dag kl 13 går de in på Nordpool och kontrollerar morgondagens elpris.

– Vi har ett system där vi slår in priset för varje timme och utifrån det så bedömer vi om vi måste stanna vissa delar av produktionen för att det är för dyrt. Ligger elpriset på tre-fem kronor så kan vi absolut inte producera. Det går inte ihop.

Basindustrin hotad

Enligt Wiborg är utvecklingen negativ för hela basindustrin.

LÄS ÄVEN: Elpriset sänker Sveriges största tomatproducent

– För att svensk basindustri ska kunna bedriva verksamhet så krävs rimliga elpriser. Om man jämför med att vi tidigare år har betalat 30-50 öre per kWh och att priserna numera är uppe på tre till fem kronor så förstår man att det här inte kommer att gå ihop.