Bilden av Sverige som ett land befriat från den korruption som plågar många andra länder behöver revideras. Sverige får i en färsk undersökning det sämsta resultatet någonsin sedan mätningarna inleddes för 30 år sedan.

Sverige som ett internationellt föredöme har de senaste decennierna i flera avseenden förbytts i ett avskräckande exempel. Främst är det konsekvenserna av massinvandringen som förändrat Sverigebilden.

Nu tillkommer ytterligare en spik i kistan när undersökningar visar att Sverige från att ha varit ett av världens minst korrupta länder nu rasar som en sten i internationella mätningar. Även detta går delvis att härleda till invandring då Sverige haft en hög invandring från de värst korruptionsdrabbade länderna.

LÄS ÄVEN: Sverige tappar i korruptionsranking – stor invandring från de värsta länderna

Expert: ”Respekten har verkligen försämrats”

Olle Lundin är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet och expert på korruption. Han vittnar om hur den offentliga förvaltningen – myndigheter och kommuner – i maskopi med privata aktörer håller på att förvandlas till ett moras av mutor, riggade affärer och obstruktion av offentliga handlingar.

– Respekten de senaste tio åren har verkligen försämrats”, säger han i en kommentar till TN som i en artikel uppmärksammar den dystra utvecklingen.

LÄS ÄVEN: Justitieutskottet kräver utredning om sex, nepotism och korruption inom polisledningen

Sämsta korruptionsbetyget på 30 år

I organisationen Transparency Internationals senaste korruptionsindex får Sverige sin sämsta placering någonsin sedan mätningarna inleddes år 1995. Vi sällar oss också till den femhövdade skara länder i EU som uppvisar den sämsta utvecklingen, där korruptionen ökat mest.

Lundin tar upp rättsprocessen mot verksamhetschefen Adel Shalabi på Akademiska sjukhuset i Uppsala, som åtalats misstänkt för att ha tagit emot miljonbelopp i mutor från fem olika leverantörer av medicinsk utrustning. Dom i målet har ännu inte fallit

– Den normala reaktionen när någon ber om en muta borde vara att ringa polisen. Men här har fem olika leverantörer ställt upp på den här chefens koncept.

LÄS ÄVEN: Korruptionen på bilbesiktningen ökar – godkänner skrotbilar

Rapport avslöjar allvarliga brister

Av det drar Lundin slutsatsen att det skett en attitydförändring till korruption och att det som avslöjas och lagförs ”bara är toppen på ett stort isberg”. En färsk rapport från framtagen av Ellen Hausel Heldahl, jurist och expert på offentlig upphandling på Svenskt Näringsliv, ger stöd åt professorns farhågor.

I den avslöjas en rad brister i den offentliga upphandlingen. Bland annat visar statistik att vissa anbudsgivare vinner upphandlingar onormalt ofta, vilket indikerar att korruption av olika slag kan förekomma även där det inte gått att bevisa.

LÄS ÄVEN: Allt fler försöker muta myndighetspersoner

Handfull aktörer vinner alla upphandlingar

I drygt 65 procent av alla upphandlingar dyker samma aktörer upp som vinnare. Det är en mycket hög siffra som kan ha legitima förklaringar men enligt rapporten också kan förklaras med att konkurrensen satts ur spel och att nepotism eller andra former av korruption kan misstänkas.

– I våra enkäter får vi ofta höra av företag att de upplever upphandlingar som är riktade mot en specifik leverantör på förhand, och att det därmed är avgjort redan innan några anbud lämnas in, berättar rapportförfattaren Ellen Hausel Heldahl som exempel på hur det kan gå till.

Professor Lundin säger sig inte vara överraskad av siffrorna som indikerar att offentliga upphandlingar i många fall kan vara riggade.

– Vi vågar nog påstå att det finns riggade upphandlingar lite här och där. Det är inte helt ovanligt med upphandlingar som är så tighta att det bara finns en lokalleverantör som kan uppnå kraven, säger han till TN.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här flyr Malmös S-topp frågor om korruption

Obstruktion mot offentlighetsprincipen

En annan omständighet som bidrar till korruption och möjliggör att den kan döljas är den obstruktion som myndigheter och kommuner ägnar sig åt beträffande att lämna ut offentliga handlingar. Det yttrar sig förutom i att säga nej också i sådant som att hävda att dokumenten inte kan fås digitalt utan bara på papper och då till hög kostnad med en avgift för varje pappersblad.

I ett fall begärde en myndighet uppemot en kvarts miljon kronor för att lämna ut en omfattande offentlig handling på papper med debiteringen 2 kronor per sida. En mer raffinerad metod ägnade sig Lantmäteriet åt i ett uppmärksammat fall: Man skrev ut hela dokumentet med 3 punkters textstorlek så att det var oläsligt för beställaren.

Ellen Hausel Heldahl kallar sådana tilltag för ”ren obstruktion”. Hon menar att åtgärder behöver vidtas för att säkerställa att offentlighetsprincipen respekteras. Hon får medhåll av Olle Lundin som konstaterar att ”respekten för offentlighetsprincipen hos myndigheter de senaste tio åren verkligen har försämrats”.

LÄS ÄVEN: S-styrd kommun anklagas för korruption efter hummersafari

Avsaknad av tjänstemannaansvar förödande

De tillsynsmyndigheter som har som uppgift att stävja den här sorten övertramp är enligt Lundin alldeles för lata eller flata och gör många gånger inte sitt jobb. Professorn går så långt som att hävda att exempelvis Justitieombudsmannen (JO) i sin passivitet ”bryter mot grundlagen”.

Professorn anser också att avsaknaden av tjänstemannaansvar gör brott av det här slaget straffria och att det finns stora hål i den svenska lagstiftningen som behöver täppas till. Inte bara kommunen eller myndigheten bör kunna ställas till ansvar utan i högre grad även de enskilda anställda som begått brotten.

Som exempel nämnder Lundin fallet där två tjänstemän i Region Skåne dömdes till fängelse i tingsrätten för att ha tagit mutor i samband med upphandlingen av IT-systemet Vårdexpressen. När domen överklagades till hovrätten revs den upp med hänvisning till att tjänstemännen inte ansågs ha ett sådant ansvar som fordras för att agerandet ska betraktas som trolöshet mot huvudman. Region Skåne har också fått böta miljonbelopp för olagliga upphandlingar.

LÄS ÄVEN: En av tre tror på ökad korruption i Sverige

Naiva och rädda politiker

Lundins teori om varför svensk lagstiftning saknar tänder när det gäller att beivra korruption är att politikerna som stiftar lagarna antingen levt kvar i en förlegad föreställning om den ärlige svensken eller inte velat signalera att Sverige har förändrats, vilket lagskärpningar skulle göra. Man vill inte ytterligare solka den redan eroderade Sverigebilden.

LÄS ÄVEN: Ygeman tog beredskapspengar för ”klimatneutral el” – anklagas för korruption