Enligt Tidöavtalet mellan regeringen och Sverigedemokraterna ska man ta fram en svensk kulturkanon. Medan SD anser att frågan är rättfram, är det betydligt mer komplicerat och ängsligt för andra.
På kulturkonventet Folk och Kultur som pågår 8-11 februari i Eskilstuna diskuterade Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Skolverket frågan under ett panelsamtal.
LÄS ÄVEN: Kulturministern vill inte erkänna att svensk kultur existerar
– Vi ska inte skämmas för att vi har en svensk kultur. Den här debatten är så befängd. Vi har en svensk kultur och nu kommer vi ta fram en kulturkanon som visar på det bästa vi har från Sverige, sa Angelika Bengtsson (SD), ledamot i kulturutskottet.
Den kristdemokratiska regionpolitikern Thord Andersson ser en poäng i att både Tensta och Täby läser samma böcker och att man har en gemensam bas.
Världsmedborgare
Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson har en mer neurotisk syn på det hela.
– Jag kan se värdet av att elever delar någon form av upplevelser, i det här fallet läsupplevelser. Om syftet är att skapa någon form av nationell identitet är jag väldigt tveksam.
Fredriksson säger sig hellre vilja ha ”kritiskt tänkande världsmedborgare”.
LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Kultur spelar roll – även på bussen”
Ytterligare en kritiker av en svensk kulturkanon är före detta kulturminister Amanda Lind (MP) som säger sig se en fara med att staten ska definiera vad som är värdefull kultur.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.