Strax före midnatt, natten mot lördag, detonerade en bomb vid ett flerfamiljshus på Södermalm, i Stockholm. Ett 20-tal personer har evakuerats. ”Det var som ett krig”, säger ett vittne. Timmar tidigare avlossades skott i Rågsved.

Polis, ambulans och räddningstjänst larmades till Barnängsgatan på Södermalm, klockan 00:04. De möttes av kaoset efter en kraftig explosion, varpå även Nationella bombskyddet tillkallades. Området beskrivs som ett vanligen lugnt bostadsområde.

– Det är något som exploderat på bottenvåning eller markplan. Det är skador på huset och fönsterrutor har exploderat på ett närliggande hus, säger Jonas Widmark, RLC-befäl vid polisen, till Expressen.

Området kring byggnaden spärrades av och ett 20-tal personer evakuerades från sina lägenheter. De har fortfarande under lördagsförmiddagen inte tillåtits återvända till sina hem. Platsen är fortsatt avspärrad och polisen arbetar nu med att försöka få in tips och vittnesmål från allmänheten.

Ingen är gripen för dådet men en person har medtagits till förhör, enligt polisens händelsenotis. Den förhörde släpptes senare under kvällen, uppger DN.

LÄS ÄVEN: Intervju med poliser: ”Många områden är TOTALT förlorade”

”Det är det Sverige vi lever i just nu”

– Vi är fortsatt intresserade av iakttagelser som gjorts både före och efter händelsen, säger polisens presstalesperson Towe Hägg, till Svt.

De senaste årens eskalerade våld har gjort många luttrade inför samhällsutvecklingen. Mikale Sundh, som bor i byggnaden konstaterar att: ”Det är det Sverige vi lever i just nu”. Han säger att han ”fick en riktig glaskyss” när hans fönster krossades.

– Jag är inte förvånad över att det händer, men så klart lite förvånad att det var så nära denna gång, säger Mikael Sundh.

LÄS ÄVEN: Skottlossning och bombdåd under natten – en död

Två sprängdåd på två dagar

Explosionen inträffade bara dygnet efter en annan kraftig explosion vid flerbostadshus i Huvudsta, i Solna, norr om Stockholm. Där förstördes hela portuppgången, samt portarna till sju-åtta lägenheter och ett 50-tal fönsterrutor. Hela byggnaden evakuerades på grund av rasrisk. Lyckligtvis har ingen rapporterats skadad vid de två bombdåden.

Enligt ett vittne var bomben i Huvudsta placerad i en svart ryggsäck som lämnats utanför entrén till byggnaden. Båda sprängdåden rubriceras som grov allmänfarlig ödeläggelse. Enligt polisen är det för tidigt att säga om explosionerna har en koppling till varandra, men uppger att likheter och olikheter undersöks.

SE ÄVEN: Uniformerad polis filmar sig själv gråta

Både offer och gärningsman flydde

Fredagskvällen resulterade även i ännu en skottlossning i huvudstaden, denna gång i Rågsved. Enligt polisen rör det sig om ett misslyckat mordförsök.

När polisen anlände till torget i Rågsved, strax efter halv elva på kvällen, hittade de ett flertal tomhylsor. Stora delar av torget spärrades av och skottlossningen rubricerades initialt som grovt vapenbrott. Efter viss utredning ändras senare rubriceringen till försök till mord men ingen skadad har påträffats. Polisens händelsenotis slår fast att såväl offer som gärningsman flytt från platsen.