Efter att ha släppts ut från Kumlaanstalten som villkorligt frigiven begår mannen i 20-årsåldern brott efter brott, något som kulminerar i att han knivhugger en person.
Under sin tid på Kumla har mannen, med domar som grovt vapenbrott, rån, narkotikabrott och flera fall av misshandel, fått 17 varningar. Hans villkorliga frigivning sköts först upp men i juli 2019 släpptes han fri. Under halvåret som följer begår han både brott och missköter kontakterna med frivården. Trots detta dröjer det innan den villkorliga frigivningen påverkas.
Under hösten grips han flera gånger och får böter, som han inte betalar. Två gånger omhändertas han på grund av de misskötta kontakterna med frivården men får bara en varning. Till slut knivhugger han en annan man i Tensta och grips, för vilket han döms till ett års fängelse.
Vanligt med brott under villkorlig frigivning
I en granskning som SVT Uppdrag granskning gjort har man tittat närmare på män mellan 18 och 24 som blivit villkorligt frigivna från Kumla mellan 2017 och 2019. 30 av de 42 har begått brott under den villkorliga frigivningen. 17 av de 42 har även polisanmälts under anstaltsvistelsen, bland annat för våld och hot mot medintagna eller kriminalvårdare.
I Norge, Finland och Danmark kan risken för återfall stoppa en villkorlig frigivning. I Sverige krävs det att man bryter mot frivårdens regler och inte kommer på möten för att det ska få konsekvenser. Även om en person i frivården misstänks för, eller till och med erkänner, ett brott händer ingenting.
– Det är ju naturligtvis fruktansvärt att man utsätter andra för våld. Det gäller ju alla brott som har ett brottsoffer så att säga. Samtidigt kan vi inte vidta åtgärder enbart av det skälet att man misstänks för ny brottslighet, säger Henrik Svärd, frivårdschef Mälardalen.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.