Fyra människosmugglare döms till 25 års fängelse av ungersk domstol för mord i 71 fall. Kvartetten döms för att de övergav en lastbil full med migranter vid vägkanten. De 71 inlåsta kvävdes långsamt till döds.

Händelsen inträffade under det stora asylkaoset 2015 som utlöstes av Tysklands förbundskansler Angela Merkels löfte om att ta emot alla migranter som lyckades ta sig till landet. först tre år senare har brottet fått sitt rättsliga avslut.

Makaber syn
Det var en makaber syn som mötte den österrikiska polisen när man bröt upp lastbilens skåpdörrar och fann de halvt förruttnade liken av 71 migranter från Syrien, Afghanistan, Irak och Iran. En av de avlidna har inte kunnat identifieras.

Eftersom lastbilen var registrerad i Ungern har målet avgjorts där. De fyra som döms till de kännbara straffen är ledaren för smugglarligan, en 31-årig afghansk migrant som fått avslag på asylansökan, och tre bulgarer. SVT, som rapporterar om domen, uppger felaktigt att de tre skulle vara ungrare.

Stort antal ligamedlemmar dömda
Ytterligare 10 män dömdes till kortare fängelsestraff. Samtliga av dessa utom en är också bulgarer. Tre av dem åtalades och dömdes i sin frånvaro då de fortfarande befinner sig på fri fot.

Åklagaren hade yrkat på livstid för de fyra i smugglarligans ledargarnityr men rätten nöjde sig med 25 års fängelse. Den 31-årige ledaren har hävdat att det inte var meningen att någon skulle dö men bevismaterial säger något annat.

Personer ska ha börjat kvävas till döds i den lufttäta lastbilen redan innan smugglarna övergav den. De öppnade inte dörrarna trots att uppmärksammades genom skrik och slag på lastutrymmets väggar på vad som höll på att ske.

”Låt dem dö, det är en order”
Samtal som polisen avlyssnat avslöjar att smugglarligans ledare gav order om att dörrarna till lastbilen inte skulle öppnas och att bilen i stället skulle dumpas i skogen i Tyskland. I stället övergavs den av de skärrade smugglarna vid en vägkant i Österrike. ”Låt dem dö, det är en order” hörs 31-åringen säga i telefon.

Den aktuella lastbilen, av svenskt Volvo-fabrikat, uppges vara ett av femton fordon som människosmugglarligan med säte i Budapest haft till sitt förfogande för att systematiskt smuggla in utomvästliga migranter till framför allt Tyskland.