På bara en vecka har socialtjänsten i Uddevalla kommun fått hela 14 bilar vandaliserade i det invandrardominerade och så kallade utsatta området Hovhult. Kommunen uppger sig inte ha en aning om vilka det kan vara som ligger bakom brotten.

Redan i början av juli uppmärksammade kommunen en ökning av attacker mot deras fordon. Men den senaste veckan har utvecklingen eskalerat kraftigt, rapporterar SR.

Av statsradions inslag framgår att det endast är socialtjänstens bilar som utsätts för skadegörelse medan övriga bilar som är parkerade bredvid klarar sig undan. Samtidigt uppger kommunen att de inte har någon aning om vem eller vilka som står bakom attackerna.

Skadegörelsen är polisanmäld men i nuläget har polisen inga misstänkta.

Kommunen överväger att stängsla in bilar
Roger Granat är socialchef i kommunen och han berättar att personalen är rädda för vad som väntar dem nästa gång de ska utföra sitt arbete. Nu överväger kommunen nya åtgärder för att råda bot på problemet.

– Det är beklagligt. Personal känner givetvis stor oro; man undrar vad kommer vänta mig nästa gång jag går mot bilen. Vi ser just nu över chansen att sätta upp ett staket på parkeringen för att skydda bilarna, säger Granat till SR.


Ett lägenhetshus i Hovhult. Faksmil Facebook.

Hovhultbor varnas för att öppna ytterdörren
I slutet av juni uppmärksammade Samhällsnytt området Hovhult efter ett flertal situationer där ungdomsgäng rånat äldre personer. Vågen av rån hade fått boende i området att själva gå ut och varna grannskapet för farorna.

Det framgick då att ungdomar försökt ta sig in i bostäder ”förmodligen i avsikt att råna”. Därför varnades de boende att alltid hålla ytterdörren låst och att aldrig släppa in någon okänd person. Vidare uppmärksammades även väskryckningar i närområdet där man bad alla att vara uppmärksamma när man rör sig utanför sitt hem.

LÄS ÄVEN: Uddevallabor varnas för att öppna ytterdörren efter rånvåg

Kriminellt område
Redan år 2007 publicerade Göteborgs-Posten en artikel i vilken man presenterade polisens ”lista på värstingområden i Västra Götalands större städer”.

Listan togs fram av en särskild arbetsgrupp inom polisen som rangordnade 190 bostadsområden i Göteborg, Mölndal, Borås, Uddevalla, Trollhättan och Skövde. Målsättningen var på den tiden att polisen skulle tydliggöra de utsatta områdena och hitta nya sätt för att bland annat motverka att ungdomar rekryteras till kriminella gäng.

Arbetsgruppen studerade invånarna efter följande kriterier, med gymnasieutbildning eller högre, andel sysselsatta, andel som fått socialbidrag minst en gång per månad, andel ungdomar mellan 10 och 25 år, anmälda inbrott och skadegörelse, andel boende i området som misstänks för brott.

Nedan följer listan från år 2007 där alla områden tillhör Göteborg om inte annat anges. Hovhult intog på den tiden en 30:e plats i länet.

1 Hjällbo
2 Östra Bergsjön
3 Hammarkullen
4 Hässleholmen, Borås
5 Norrby, Borås
6 Gårdstensbergen
7 Grevegården
8 Dalaberg, Uddevalla
9 Västra Bergsjön
10 Norra Biskopsgården
11 Angereds centrum
12 Länsmansgården
13 Frölunda Torg
14 Underås, Uddevalla
15 Lövgärdet
16 Södra Biskopsgården
17 Gamlestaden
18 Tureborg, Uddevalla
19 Eriksbo
20 Ängås
21 Kronogården, Trollhättan
22 Göta, Borås
23 Kvillebäcken
24 Ryds Centrum, Skövde
25 Druvefors, Borås
26 Lundby-Knalleland, Borås
27 Rannebergen
28 Södra Kortedala
29 Backa
30 Hovhult, Uddevalla
31 Skogslyckan, Uddevalla
32 Norra Kortedala
33 Sylte, Trollhättan
34 Hulta, Borås
35 Brämaregården
36 Lextorp, Trollhättan
37 Kannebäck
38 Stadskärnan, Borås
39 Brunnsbo
40 Skattegården
41 Centrala staden Uddevalla
42 Östra Stenbacken, Uddevalla
43 Änggården
44 Sjöbo, Borås
45 Balltorp, Mölndal
46 Lunden, Skövde
47 Sanna
48 Jättesten
49 Högsbohöjd

LÄS ÄVEN: Här är listan över Sveriges ’utsatta områden’ som politiker vill hemlighålla