Sölvesborgs kommun har beslutat att införa tiggeriförbud på vissa platser i kommunen, däribland centrum, vid tågstationen och utanför livsmedelsbutiker. Det rapporterar bland annat SVT.

I februari publicerade branschorganisationen Svensk Handel en debattartikel i vilken man kallade tiggeriet för ett samhällsproblem som vältras över på handlare runt om i landet. De beskrev en verklighetsbild där antalet människor som tigger runt om i landet har ökat kraftigt och politiker som struntar i frågan eftersom den är komplex.

Nu meddelar det så kallade Samstyret i Sölvesborgs kommun bestående av Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala SoL-partiet att man ska införa ett lokalt tiggeriförbud.

LÄS ÄVEN: Tiggare misshandlade barn som sålde majblommor

Enligt kommunstyrelsens vice ordförande, Emilie Pilthammar (M) kommer kommunstyrelsen att fastställa förbudet om två veckor. Sedan ska frågan behandlas i kommunfullmäktige.

– När samstyret M, SD, KD och SoL tog över i kommunen var just tiggeriet en av frågorna som diskuterades. Beslutet kommer gå igenom då vi har en majoritet, säger Pilthammar.

LÄS ÄVEN: Ingen mer förtur till bostäder för nyanlända i SD:s Sölvesborg