Samnytt har i flera artiklar rapporterat om de politiska turerna i Sölvesborg efter valet där Moderaternas toppnamn Kith Mårtensson anklagas för att bytt samarbetspartner från SD till S i utbyte mot en saftig löneförhöjning på 80 procent. Nu får Sölvesborgsborna ta ställning i frågan i en folkomröstning.

Sölvesborg var fram till valet i höstas ett av Sverigedemokraternas främsta kommunpolitiska fönster. Under Louise Erixons styre konsoliderade sig SD som största parti i kommunen och bedrev en politik som uppskattades lika mycket av Sölvesborgsborna som den avskyddes av det vänsterliberala mediaetablissemanget.

Efter valet genomförde emellertid Socialdemokraterna i Sölvesborg en politisk kupp. Genom att muta Moderaternas starka kvinna i kommunen, Kith Mårtensson, med en kommunalrådspost och 80-procentig lönehöjning lyckades man få hennes parti att lämna samarbetet med SD och i stället gå samman med S och därmed ta makten i kommunen.

LÄS MER: AVSLÖJAR: M-toppar var ute efter lönerna – struntade i Sölvesborg

”Muthärva” och ”svek”

Tillvägagångssättet har av kritikerna beskrivits som en muthärva som ofrivilligt bekostas av Sölvesborgs skattebetalare. Fem miljoner kronor som under mandatperioden skulle gått till att laga hål i och utveckla den kommunala servicen hamnar nu i stället i Kith Mårtenssons fickor.

M-toppens självberikande vänstersväng har kallats för ett svek och i opinionsundersökningar rasar partiet kraftigt i väljarstöd. Partiet backade redan i valet, vilket även S gjorde, men tillsammans kunde de ändå skrapa ihop tillräckligt med mandat för att kasta ut SD-styret, trots att SD tvärtom ökade i valet.

LÄS MER: S köpte M-toppen i Sölvesborg med kommunalrådspost

Namninsamling för folkomröstning nu klar

Formellt har ett parti rätt att samarbeta med vilket annat parti som helst. Däremot kan beslut där politikerna höjer sina egna löner på ett tveksamt sätt och av tveksamma skäl rivas upp.

Sverigedemokraterna startade efter Kith Mårtenssons sidbyte en namninsamling för att få till stånd en folkomröstning om hennes rekord i löneförhöjning. Det gick relativt snabbt att få ihop det nödvändiga antalet underskrifter.

Somliga namnteckningar saknade emellertid korrekta namnförtydliganden, adresser och personnummer. Risk fanns därför att de skulle komma att underkännas vid inlämnandet tillsammans med kravet på en folkomröstning.

I en debattartikel i Aftonbladet meddelar Louise Erixon nu att man åtgärdat problemen och kompletterat de underskrifter där så behövts och att förklaringen till att det dröjt att komma till skott med att få till stånd en folkomröstning beror på att det arbetet tagit viss tid.

LÄS MER: Sifo: Stödet för M kollapsar efter ”sveket” i Sölvesborg

Hoppas på prejudicerande effekt

Debattartikeln är även undertecknad av företrädare för KD och MED i Sölvesborg som ställt sig bakom att Kith Mårtenssons rekordlön bör underställas en folkomröstning. Att döma av de reaktioner på sociala medier och manifestationer som hållits i kommunen efter M-toppens agerande, ser det ut som att M och KD kommer att få en svidande bakläxa.

Erixon och de övriga undertecknarna av artikeln hoppas att folkomröstningen utslag inte bara ska få lokal betydelse för Sölvesborg utan också ge en prejudicerande fingervisning om var gränsen för det rimliga går beträffande hur mycket politiker kan höja sin egna löner.

Man hoppas vidare att resultatet också ska ge bränsle åt en fortsatt debatt om politisk etik: ”Ska invånarnas skattepengar verkligen kunna användas av politiker efter ett val för att muta till sig makt?