utlendningsdirektoratet udi

Foto: Brage Aronsen.

Utrikes

Somalier med flyktingstatus i Norge kan få skyddsskälen omvärderade

Publicerad 9/3/2018
Annons

Enligt människorättsorganisationer bryter beslutet som omfattar omkring 1 600 somalier mot lagar och konventioner, något regeringen bestrider.

Våren 2016 fick norska motsvarigheten till Migrationsverket, UDI, i uppdrag av regeringen att se över flyktingstatusen för asylsökande som kommit till Norge före den 1 oktober 2014 men som ännu inte getts permanent uppehållstillstånd.

Beslutet ska främst omfatta somalier som kan fråntas sin flyktingstatus och bli hemskickade. Läget i Somalia anses nu vara mer stabilt.

Att Somalia är säkert att skicka tillbaka personer till håller man inte med om på diverse människorättsorganisationer, där man menar att regeringen bryter mot bland annat mot FN:s flyktingkonvention, den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna, den norska utlänningslagen och Norges grundlag.

Vidare pekar man på att integrationen försvåras då deras framtid i Norge blir osäker.

”Att vissa organisationer inte är överens med den här regeringens strikta asyl- och invandringspolitik är inte detsamma som att bryta reglerna”, slår statssekreteraren Torkil Åmland från Fremskrittspartiet fast.

Även från Høyre försvarar man regeringens hållning med att Norge måste ha en begränsad invandring om de ska kunna integreras.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons