Två bröder från Somalia har tillsammans med vänner ägnat sig åt att kidnappa och sedan pressa sina offer att tömma bankkonton och ta lån. För att få igenom sina krav har gänget hotat med att mörda offren och deras familjer men även att klippa av offrens fingrar vilket också skedde i ett av fallen.

Kidnappningarna har skett på flera håll i Stockholm men även i Skåne och präglas av grova hot och grovt våld. I de flesta fallen har det inte funnits någon personlig koppling mot offren utan enbart en ytlig bekantskap i form av att de stött på varandra av en slump.

LÄS ÄVEN: Äldre man kidnappades och tvingades av 36 000 kronor: ”Vi ska döda dig”

Bakom dåden står två bröder som invandrade från Somalia 2004 och sedan erhöll svenskt medborgarskap år 2012. Bröderna har i sin tur haft med sig olika personer vid alla tillfällen där man frihetsberövat sina offer.

Bötfällde krogbesökare för ”rasism”

Den 11 augusti förra året hade en man bekantat sig med fyra för honom helt okända män på puben Brunnsbacken i Sundbyberg i västra Stockholm. I samband med stängning omkring klockan 01 skulle mannen bjuda med två av männen till sin lägenhet för efterfest.

I lägenheten fortsatte sällskapet dricka alkohol och stämningen ska enligt offret inledningsvis ha varit trevlig. Men efter en halvtimme ändrades allt och en av de somaliska männen, 22-årige Qorane Abdi Ahmed Biyoole, blev aggressiv och hotfull.

Qorane informerade lägenhetsinnehavaren att han var ”bötfälld” på 35 000 kronor för ett rasistiskt skämt som han hade yttrat på puben tidigare under kvällen. Den andre somaliska mannen i lägenheten, som inte har identifierats, tog fram en kniv för att förstärka hoten mot lägenhetsinnehavaren.

Männen sökte sedan igenom lägenheten efter värdesaker samtidigt som de viftade med knivbladet mot lägenhetsinnehavarens hals. De krävde att få fram alla bank- och kreditkort samt tillhörande koder. Vidare ville männen även att offret skulle höja sin kreditgräns på ett kreditkort – vilket inte var möjligt.

Qorane lämnade sedan lägenheten i 30 minuter för att göra uttag medan den andre mannen stannade kvar i lägenheten och höll offret fånge under knivhot. Efter att Qorane återvände till lägenheten med ett byte på 2000 kronor i kontanter ska de sedan ha lämnat.

Offret fick höra från gärningsmännen att han inte skulle anmäla händelsen till polisen – ett krav som han lydde.

Återvände till offret för mer pengar

Ett par veckor senare vaknade offret strax efter midnatt av att någon slog sönder fönsterrutan på hans balkongdörr. Plötsligt öppnades dörren till offrets sovrum och en man klev in.

Offret skrek men mannen satte handen för hans mun och tystade honom. Därefter fördes offret ut i hallen och då såg han att det var Qorane som hade brutit sig in i lägenheten genom att klättra på ett stuprör upp för husväggen.

Utgav sig för ”Dödspatrullen” – hotade att skära av finger

Qorane tvingade offret att släppa in hans vänner som väntade vid porten. Det var Qoranes bror, tillsammans med sin bror, 21-årige Daahir Abdi Ahmed Biyoole och en okänd kvinna – sällskapet kommunicerade med varandra på somaliska och svenska.

Daahir beskrev sig som en torped och ett psykfall som älskade att döda och även låg bakom det uppmärksammade dubbelmordet i Rinkeby år 2017. Den här gången skulle offret översköljas av dödshot, däribland har Daahir berättat för offret att han ville döda honom genom att först sätta på honom en huva och sedan avlossa en kula i huvudet.

Bröderna tydliggjorde att de representerade det ökända Rinkebygänget Dödspatrullen och att de var tillbaka i lägenheten för att höja den tidigare boten till 200 000 kronor. Om han inte följde deras order skulle inte bara han mördas utan även hans familj som de hade kartlagt.

Bröderna och kvinnan uppehöll sig i lägenheten och höll offret fånge mellan omkring 01 och 15. Under dessa timmar har det genomförts tio uttagsförsök från offrets kort i Sundbyberg vilket gav förövarna över 20 000 kronor.

Samtidigt som offret hölls fånge i lägenheten var han tvungen att ta av sig alla kläder och sitta i bara kalsonger – bröderna roade sig med att filma offret och skicka klippen till bekanta över sociala medier.

Offret berättar i polisförhör hur händelserna har skadat honom psykiskt och att han mer vågade besöka sin bostad. Han sålde den kort därefter.

Qorane har även stulit en iPhone 11 från offrets bostad vilket blev hans fall. Qorane bytte simkortet i mobiltelefonet men ringde sedan sin far och gjorde inloggningar med sin e-postadress vilket kunde spåras av polisen.

Fick pistol i munnen och klippte av finger

I ytterligare en kidnappning som inträffade bara några veckor senare i Helsingborg blev både Qorane och Daair involverade. Det var den 13 september som en man i 40-årsåldern blev tvingad att följa med tre män från Stockholmsområdet i en bil vid Helsingborgs centralstation Knutpunkten.

När Qorane, Daahir och ytterligare en man med invandrarbakgrund fått med sig offret i sin bil körde de ut ur Helsingborgs stad för att möta upp tre skåningar, däribland 28-årige Tommie Vujosevic Johnsson och 30-årige Rasmus Larsen som är hemmahörande i Helsingborgstrakten.

Under bilresan har offret fått en pistol instoppad i munnen och blivit slagen medan han fått höra att han ska ordna fram pengar. När gänget anlände till Ekeby fortsatte övergreppen utomhus där offrets utsattes för skendränkning i en vattensamling.

Tillsammans har gänget hotat och misshandlat offret grovt i flera timmar. Någonstans då klippte de även av ett finger med sekatör på offret. Sekatören hittades senare av polisen. Enligt polisutredningen är motivet oklart men kammaråklagare Anders Tordai berättar att det rör sig om någon form av rån och utpressning.

Offret övergavs i ett skogsområde mellan Ekeby och Billesholm där han satt fastbunden, med en påse över huvudet, en tröja i munnen och sitt avklippta finger vid sidan. Senare lyckades mannen ta sig loss och larmade polisen från en intilliggande bostad.

Sekatören som låg på brottsplatsen. Foto: Polisen

Gänget lämnade flera spår efter sig

Vid en teknisk undersökning av brottsplatsen kunde polisen säkra flera DNA-spår i form av cigarettfimpar, snus, drickaflaskor – och även däckspår och fotavtryck. En av de misstänkta använde offrets betalkort och ytterligare en misstänkt har satt sitt simkort i offrets mobiltelefon.

En av de misstänkta tjallar på gänget

Det framgår av polisutredningen att en av de misstänkta männen i gänget som ska ha deltagit i kidnappningen och utpressningen, i motsats till övriga anklagade, valde att berätta detaljerat om händelsen.

Mannen namnger vem som har gjort vad, bakomliggande orsaker där det framkommer att det handlar om en skuld. Enligt mannens version är det hans vän Tommie som har fått kontakt med de somaliska bröderna Qorane och Daahir, som ska vara gängmedlemmar i Stockholm, genom den krypterade chatten Wickr – bröderna har erbjudit sig att agera torpeder och lösa skulden åt skåningarna.

Åtta döms och två frias

Den 12 april meddelade Solna tingsrätt domen i målet där sammanlagt tio personer åtalades för inblandning i kidnappningshärvorna. Åtta dömdes medan två friades helt från åtalspunkterna i brist på bevis.

Daahir Abdi Ahmed Biyoole, 21 år och folkbokförd i Sollentuna, förekommer i nio avsnitt i belastningsregistret för bland annat misshandel, olaga hot, övergrepp i rättssak och flera stölder.

Han döms för synnerligen grov misshandel, misshandel, två fall av människorov, olaga frihetsberövande, tre fall av rån och flera narkotikabrott. Påföljden blir 7 år och 5 månader.

Daahir Abdi Ahmed Biyoole

Qorane Abdi Ahmed Biyoole, 22 år och folkbokförd i Skellefteå, förekommer i 13 avsnitt i belastningsregistret för bland annat medhjälp till vapenbrott, hot mot tjänsteman, stöld och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Han döms för synnerligen grov misshandel, grov misshandel, tre fall av människorov, tre fall av olaga frihetsberövande, fem fall av rån, två fall av övergrepp i rättssak och våld mot tjänsteman. Påföljden blir 8 år och 5 månader.

Qorane Abdi Ahmed Biyoole

Tommie Vujosevic Johnsson, 28 år och folkbokförd i Helsingborg, förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för misshandel, flera vapenbrott, olaga hot, ofredande, brott mot knivlagen, narkotikasmuggling och flera narkotikabrott.

Han döms för synnerligen grov misshandel, människorov, vapenbrott och narkotikabrott i samband med kidnappningen i Helsingborg. Påföljden blir fängelse i 7 år.

Tommie Vujosevic Johnsson

Rasmus Larsen, 30 år och folkbokförd i Ekeby, förekommer i belastningsregistret för grovt vapenbrott, utpressning, skadegörelse, brott mot knivlagen, tillgrepp av fortskaffningsmedel, stöld och grovt rattfylleri.

Han döms för synnerligen grov misshandel och människorov men frikänns från rån i samband med kidnappningen i Helsingborg. Påföljden blir fängelse i 7 år.

Rasmus Larsen

Flera andra döms

De två kidnappningar som beskrivs ovan är ett urplock av fall som bröderna döms för. I flera andra fall tvingades offer till att ta lån för att kidnapparna skulle kunna få ut mer pengar. Bröderna Biyoole har grupperat sig med flera andra personer för att genomföra utpressningar i Tensta och på andra platser i Stockholm under hösten 2020. För dessa utpressningar döms även fyra andra personer till kortare fängelsestraff och skyddstillsyn.

Två personer har frikänts av tingsrätten, men kammaråklagare Anders Tordai vid Västerorts åklagarkammare har överklagat de frikännande domarna till hovrätten.

LÄS ÄVEN: Gäng lurade ut män på dejter – kidnappade och pressade dem på pengar

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.