Enligt den katalanska polisen har kriminella nätverk från Sverige börjat verka i Barcelona. Då gängen anses vara våldsamma och har tillgång till tunga vapen och sprängämnen har man begärt in förstärkning.

Gänget Los Suecos har blivit ett bekant namn för den spanska polisen i bland annat Malaga. Flera medlemmar har gripits och utvisats till Sverige. Då en av ledarna från Malmö greps i somras uppgav polischefen Francisco López Canedo att ”en mer våldsam grupp har vi aldrig tidigare upplevt”.

Nu har gäng bestående av andra generationens svenska medborgare av arabiskt ursprung och från det forna Jugoslavien spridit sig vidare till Barcelona och enligt spansk media varnar polisen för de ”väldigt våldsamma” medlemmarna.

LÄS ÄVEN: Polisen slog till mot mördarligan ”Los suecos” – svenskarna – i Costa del Sol

På den katalanska polismyndigheten Mossos d’Esquadra bekräftar man det allvarliga läget.

– Om vi har gripit personer från såna grupper den senaste tiden? Svar ja. Har de etablerat sig här? Svar nej, säger polisens talesperson till tidningen.

Polisen ska ha beslagtagit flera vapen från de svenska medborgarna och enligt uppgifter har man varnat för medlemmarna internt, manat till extrem försiktighet och begärt hjälp från utredningsenheterna.

Nätverken är enligt källorna ”mycket våldsamma och skramlar med tunga vapen och sprängämnen”.