Enligt åtalet har mannen via sitt Facebookkonto länkat till en avrättningsvideo från terrorgruppen Islamiska staten som närgånget och utdraget skildrar grovt våld mot människor där de får halsarna avskurna. Åklagare Henrik Olin yrkar på fängelse.

– Det handlar om en person som på sin publika Facebook-sida har lagt upp en länk till en film som är sex-sju minuter lång och som utdraget visar på våld mot människor, det är en avrättningsfilm, en IS-film, säger Henrik Olin, åklagare på Riksenheten för säkerhetsmål.

Lagen om olaga våldsskildring infördes i slutet av 1980-talet och har främst använts i fall av skildringar av sexuellt våld. De åklagare som arbetar med att utreda terrorbrott ska enligt Olin ha övervägt att använda möjligheten att använda lagen även för terrorpropaganda och man menar att detta är ett lämpligt första sådant fall.

– Framför allt det oerhört grova våldet som det handlar om. Jag har tidigare arbetat med övergrepp mot barn och barnpornografi och där pratar man ofta om att det finns ett riktigt barn bakom varje bild. Här finns det en riktig människa bakom varje avskuren strupe och här är det många avskurna strupar det handlar om.

Den åtalade mannen medger att han länkat till filmen med nekar till brott. Enligt Olin utgör länkningen brottslighet på fängelsenivå. Döms mannen riskerar han upp till två års fängelse.