De senaste veckorna har ett flertal falska konton dykt upp på Twitter som utger sig för att vara mer eller mindre kända Twitterprofiler. En av de drabbade är Rebecka Fallenkvist på Sverigedemokraternas mediesatsning ”Riks”. Hon kallas bland annat för ”zigenare” på grund av sitt utländska påbrå. En av dem som aktivt sprider de falska kontonas inlägg är William Beatt, SSU:s lokale ordförande i Simrishamn.
– Jag tycker att det är rolig satir, säger William Beatt till Samnytt.

”Återvandring!”

Den 21 augusti i år skapas kontot ”Rebecka Fallenquist” på Twitter under aliaset @fallenquist – en falsk profil som är tänkt att vara förvillande lik den som tillhör Rebecka Fallenkvist, programledare för Sverigedemokraternas mediesatsning Riks. Det första inlägget från kontot är kort och gott ”Återvandring!”.

Återvandringsinlägget får direkt gillningar från ett flertal vänsterkonton. Bland annat ett par medlemmar i Grön ungdom och några SSU:are. En av dem SSU:s lokale ordförande i Simrishamn, William Beatt.

Faksimil

Drygt 20 minuter senare postas ytterligare ett inlägg från samma falska konto.

”Är du utlandssvensk, ung och man? Jag hoppas att landet du befinner dig i utvisar dig till Sverige. Vi har ett inbördeskrig här och du behövs.” lyder tweeten. Även denna gång får inlägget en ”gilla” från William Beatt.

Faksimil

Den lokale SSU-ordföranden är även en av de första som följer det falska kontot.

Faksimil

Fler falska konton

De kommande veckorna dyker fler falska konton upp på Twitter. Främst är måltavlan för trollen kvinnor och invandrare med högersympatier som hånas och förlöjligas. Bulletin-krönikören Luai Ahmed, en homosexuell flykting från Jemen, samt en kvinna som twittrar under aliaset ”Therese Verdun” är två av dem som drabbas när trollen utger sig för att vara dem.

William Beatt är snabb med att följa och gilla inlägg från de nya falska kontona.

Samtidigt blir inläggen grövre, ibland med explicita och grova sexuella anspelningar, i syfte att kränka dem de utger sig för att komma ifrån.

Tre trollkonton interagerar med varandra. Faksimil

Pekas ut som ”zigenare”

Flera av inläggen från det falska Rebecka Fallenkvist-kontot handlar dessutom om hennes etniska bakgrund. Fallenkvist är född i Sverige, men hennes föräldrar invandrade till Sverige från Rumänien.

I inläggen påstås det bland annat att Rebecka Fallenkvist är ”zigenare”, att hon inte ska ”smutsa ner en svensk blodslinje” eller ägna sig åt ”rasblandning”. Bland annat genom att referera Nyheter Idag-grundaren Chang Frick, som har romsk-judisk bakgrund.

William Beatt är en av dem som gillat inlägg om ”rasblandning” och Fallenkvists etniska bakgrund, en annan är Dagens Nyheters ledarskribent Lisa Magnusson.

Faksimil
Faksimil
Faksimil
Faksimil
Faksimil

LÄS MER: En trollfabrik med starka band till #jagärhär och rödgröna riksdagspolitiker

SSU-ordförande pekas ut

Personer som Samnytt pratat med misstänker att det är William Beatt, lokal SSU-ordförande i Simrishamn, samt andra rödgröna ungdomar i kretsen runt honom som ligger bakom de falska Twitterkontona. Beatt har tidigare uppmärksammats i sociala medier för att ha hyllat den kinesiske kommunistdiktatorn Mao Zedong.

En av anledningarna till att den lokale SSU-ordföranden misstänks är för att han varit väldigt snabb med att följa och gilla de inlägg som sprids från de falska kontona. Men till Samnytt säger Beatt att det inte är han som ligger bakom.

– Jag tycker att det är rolig satir, det är därför jag ser till att följa dem så fort jag ser att de följer mig. Det är därför jag har delat inläggen om det är det du reagerar på. Men det är verkligen inte jag som driver dem, säger han.

– Det är för att jag förstår att det är satiriskt. Det är väldigt uppenbar satir, det är ingen som skulle skriva något sådant från sitt officiella konto. Det är därför det är så kul, för att det är så absurt.

William Beatt. Foto: Privat

Försvarar inlägg om ”zigenare”

Även om William Beatt påstår att det inte är han som skapat de falska kontona, så försvarar han de inlägg som skrivs.

– Jag tycker det är humor. Det är roligt. Men vem som driver dem kan jag tyvärr inte säga, säger han.

Men är det roligt att en kvinna som har utländskt påbrå pekas ut som ”zigenare”? Är det roligt?

– Det är som sagt satir, och hon är aktiv inom SD. Jag ser inte problemet med sådan satir. Att bli upprörd över det, jag ser inte varför?

Det kan finnas en och annan som uppfattar det som antiziganism, eller rasism?

– Det har jag inte sett. Oavsett tycker jag det är okej att göra satir på det, och oavsett är hon inte av romsk bakgrund utan rumänsk. Det är absurt och det är chockhumor, och jag tycker att chockhumor är helt okej.

”Helt jävla sjukt”

Drabbade Rebecka Fallenkvist är däremot inte lika road av tilltaget med ett falskt konto som utger sig för att vara henne.

– Om det är en SSU:are som står bakom det här, så är det riktigt dåligt. Framförallt att man går på och fejkar, och låtsas vara jag. Det är en attack mot min person uppenbarligen, och mot Riks, säger hon.

– Det är helt jävla sjukt! Det är jobbigt att Socialdemokraterna använder det som strategi, framför allt nu när vi börjar närma oss valet. Att attackera genom desinformation. Det är skrämmande. Det är det riktiga hotet mot demokratin man ser här.

Rebecka Fallenkvist. Foto: Privat

Riks-profilen påpekar också att det inte är första gången Socialdemokraterna använder sig av trollkonton och trollfabriker för att sprida desinformation i sociala medier.

– Det är en personlig attack, och att använda den typen av strategier är väldigt typiskt för Socialdemokraternas beteende, säger Rebecka Fallenkvist.

LÄS ÄVEN: Misstänkt trollfabrik hos Socialdemokraterna avslöjad

LÄS ÄVEN: Drev Socialdemokraternas trollfabrik – uppgraderas till pressekreterare

Luai Ahmed: Drivs av förakt

Bulletin-krönikören Luai Ahmed, som även han drabbats, säger till Samnytt att de ”uttråkade rödgröna ungdomar” som ligger bakom de falska kontona, drivs av förakt mot dem de hånar.

– Dessa konton blir någon slags ventil för dessa ungdomar att ”äga” våra röster på något sätt, säger han.

Luai Ahmed. Foto: Pressbild

Ahmed påpekar att han inte har något emot satir, och att han själv tycker att en del av inläggen från de falska kontona är roliga, men att det här handlar om något annat än bara satir.

– Dessa konton påstår indirekt att de är satirkonton, men de kamouflerar sig på ett sätt som får det att verka som att det är vi som skriver. Vissa går på det och tror ibland att de är äkta tweets. Som tur är så anmälde mina följare kontot och det blev avstängt, säger Luai Ahmed.

LÄS MER: S-trollfabrik avslöjas smutskasta politiska motståndare