Efter de ständigt återkommande problemen med judehat inom de egna leden anordnade Socialdemokraterna och ungdomsförbundet SSU i Malmö en resa till Auschwitz. Långt ifrån alla följde dock med, och samtliga från SSU stannade hemma. Samtidigt förnekar man att just Malmö skulle ha extra stora problem med antisemitism.

Det är inte vara Vänsterpartiet som har en kronisk problematik med judehat, det gäller vänstern i stort. I Malmö, som blivit den europeiska antisemitismens huvudstad, frodas hatet också i Socialdemokraternas mångkulturella led.

Efter terrorgruppen Hamas massaker i oktober i fjol, och Israels svar, har judehatet exploderat inom vänstern. I Malmö firades massakern på gator och torg av främst migranter från Mellanöstern. Staden har en lång tradition av ett komplicerat förhållande till judar.

LÄS ÄVEN: Brorson till militanta islamismens ledare vann internvalet i S: ”Jag hatar judar”

Redan 2010 krävde det dåvarande kommunalrådet Ilmar Reepalu (S) att judiska församlingen i Malmö skulle ta avstånd från Israels agerande i Gaza. Under olika slags demonstrationer hörs slagord som ”krossa sionismen” – något man sedan 2019 har slutat med officiellt.

Samma år såg man sig även tvungna att börja utbilda medlemmarna om antisemitism och 2023 fick man pengar från Olof Palmes minnesfond för att ta med unga medlemmar på en hågkomstresa. Några månader före resan hoppade dock många av med hänvisningar till krockar med tentor och nya jobb, sjukdomsfall och ”personliga skäl”.

Judar vågar inte gå ut i Malmö

En av dem som påstod sig ha fått förhinder är Leith Al-Bayati, ordförande för SSU Malmö. Totalt hade sju personer hoppat av och inte en enda från SSU fanns med då det var dags. Utöver två ledare åker bara fyra stycken som samtliga sitter i styrelsen för S-studenter i Malmö – personer som redan är insatta och engagerade mot antisemitism.

LÄS ÄVEN: Omar Al-Ganas lämnar alla politiska uppdrag samt SSU

Två av dem som kom med är Manda Svärd och Naima Ahmed. Svärd konstaterar att ”Malmö är en stad av mångfald” och att hon har judiska vänner som inte törs gå ut när det är demonstrationer. Samtidigt vänder de sig mot att Malmö blir ett argument i debatter som rör antisemitism och drar paralleller till gängkriminalitet.

– Jag tror det är väldigt lätt för politiken att använda Malmö som ett slagträ. När media gör rubriker om till exempel skjutningar i Malmö så blir det väldigt lätt för människor att se ner på eller hata Malmö. Fast det är sådant som händer i alla storstäder, säger Naima Ahmed till Svenska dagbladet.

Malmö inte värre än någon annan kommun

Genom att utmåla antisemitism som ett Malmöfenomen förringas problemet, anser Svärd. Hon menar också att man förminskar antisemitismen och att det är ett hat som genomsyrar många delar av samhället.

En annan som förnekar att problematiken skulle vara större i just Malmö är Andreas Berg, lärare och medlem i Socialdemokraterna samt ledare på resan. Han hävdar att problemet med antisemitism varken är större eller mindre i Malmö jämfört med andra svenska kommuner.

LÄS ÄVEN: Göran Persson erkänner antisemitism i SSU – ”har fått in stark influens från Mellanöstern”