Enligt Skåne stadsmission växer antalet utsatta och hemlösa pensionärer. Allt fler söker hjälp och det kryper allt längre ned i åldrarna. ”Vi möter människor som jobbat hela livet, men inte kan leva på sin pension”, säger platschef Mathilda Järgerdén.

LÄS ÄVEN: 150 000 pensionärer har inte råd med tandvård

I december förra året uppmärksammade Samhällsnytt siffror från seniororganisationen SPF som visar att omkring 312 000 svenskar som är 65 år eller äldre befinner sig i en situation med ”risk för fattigdom”. Det innebär att personerna lever under 60 procent av medianinkomsten, omkring 12 000 kronor per månad.

Nu larmar Skåne Stadsmission i Malmö om en ökning av människor i ekonomisk eller social utsatthet. Enligt Mathilda Jägerdén, platschef vid Skåne Stadsmission i Malmö, kommer det varje dag omkring 150 personer till deras kaféverksamhet för att söka stöd i form av samvaro, frukost eller lunch för 30 kronor.

LÄS ÄVEN: Bostadsbristen bakom ökning av antalet äldre hemlösa

– När jag började här för åtta år sedan hade majoriteten som vi träffade någon form av beroendeproblematik eller psykisk ohälsa och var mellan 30-50 år. Så är det inte längre. Fler, både äldre och yngre, lever i ekonomisk eller social utsatthet, berättar Jägerdén.

”Kan inte leva på sin pension”
Platschefen poängterar att det har skett en kraftig ökning av äldre personer som söker hjälp eftersom pensionen inte räcker till.

– Vi möter människor som har jobbat hela sitt liv, men inte kan leva på sin pension. Det finns äldre hemlösa som sover på bussar, på stationen och i värmestugor när de är öppna. Det är helt förfärligt, säger Järgerdén.

LÄS ÄVEN: Svenska pensionärer vänder sig till soppkök – över 300 000 på fattigdomsgränsen