Statsminister Magdalena Andersson fördömer vid en pressträff idag den ryska invasionen av Ukraina. Hon passar samtidigt på att uppmana svenska folket att vara observanta på desinformation.

Statsminister Magdalena Andersson kallade idag på förmiddagen till pressträff tillsammans med utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

– Idag inleddes ett nytt och mörkt kapitel i Europas historia. Ryssland invaderar ett europeiskt land och hotar en demokratisk regering vald av det ukrainska folket, inleder statsministern pressträffen.

LÄS ÄVEN: Ukraina: Ryssland lider förluster

– Ryssland genomför nu ett väpnat angrepp mot Ukraina med stort lidande för det ukrainska folket som följd. Och Ukrainas president Zelenskyj har utlyst krigstillstånd.

I motsats till i tisdags har emellertid Andersson inga problem med att nu tala om en rysk invasion.

– Sverige fördömer den ryska invasionen i starkast möjliga ordalag. Ryssland måste omedelbart upphöra med alla militära operationer och ovillkorligen dra tillbaka alla strdiskrafter från Ukraina, säger hon.

LÄS ÄVEN: Vägrar svara om Magdalena Anderssons ”invasion”-fusklapp

Varnar för desinformation

Magdalena Andersson passar även på att varna för desinformation som sprids på nätet.

– Jag vill uppmana till stor vaksamhet med försök till desinformation, säger statsministern.

– Alla svenskar bör hålla sig informerade och söka information, men alltid fråga hur trovärdig källan är, vem som är avsändare och varför uppgifterna sprids. Tänk också på vad det är för information du sprider vidare, och vad den har för källa.

Hon riktar även en uppmaning till Sveriges barn om att vara försiktiga på sociala medier.

– Tänk på att vara försiktig med vad du tittar på i mobilen. Det kan dyka upp våldsamma bilder och videor, och du behöver inte titta på dem, säger Magdalena Andersson.

LÄS ÄVEN: Magdalena Andersson vill inte ta emot flyktingar från Ukraina