I ett SVT-inslag testar en av statstelevisionens reportrar ett växtbaserat alternativ till kött som tagits fram av ett slovenskt företag. I artikeln omnämns den 3D-konstruerade växtsammansättningen som ”växtbaserat kött” och ”3D-gjort kött”.

De slovenska företagarna har försökt skapa en produkt som efterliknar en köttbit i konsistens och utseende. Produkten presenteras som ”växtbaserad filet mignon” och innehåller bland annat soja, vete, solrosolja och rödbetspulver. Det är alltså så långt ifrån kött man kan komma.

I artikeln beskriver SVT hur processen ser ut när 3D-växtbiten produceras. Och i ett tillhörande videoinslag ser man SVT-reportern smaka produkten och säga att det var jättegott.

– Jag tror på riktigt att om du hade gett mig den här och sagt att det var kött… Jag hade trott dig.

”Varför ska man välja köttbiten?”

Reportern som testat produkten har pratat med en svensk restauranganställd som menar att det vegetariska påhittet är ”väldigt likt kött”.

Man framhäver även att produkten kommer finnas tillgängligt mer storskaligt i Sverige under nästa år. När reportern frågar Gustav Johansson på restaurang Chouchou om han tror att produkten ”är framtiden” svarar han:

– Absolut, 100 procent. Nu när växtbaserade produkter börjar bli bra nog att konkurrera med kött, varför ska man då välja köttbiten som till slut kommer vara dyrare och ha ett högre klimatavtryck?

Däremot nämns ingenting om att det växtbaserade köttalternativet inte är ett fullgott alternativ till kött när det kommer till näringsinnehåll.

LÄS ÄVEN: FN uppmanade att äta insekter – serverar kött på egna klimatkonferensen