Under tisdagen offentliggjordes uppgifter i media om att Sverigedemokraternas skolpolitiske talesperson Stefan Jakobsson på skattebetalarnas bekostnad åkt taxi för höga belopp och tagit ut traktamenten för resor som varit privata och som han själv skulle ha betalat. Jakobsson väljer nu att dra tillbaka sin riksdagskandidatur.

I ett pressmeddelande säger Jakobsson att han träder tillbaka för att inte försvåra partiets valspurt eller försämra partiets möjligheter att vinna valet. Han erkänner att det blivit fel men att han alltid haft ambitionen att göra rätt för sig och att rätta till sina misstag.

Jakobsson har under mandatperioden åkt taxi för 330 000 kronor. Han har låtit riksdagen betala för alla resor trots att många av dem varit privata. I andra fall har taxiresor visserligen varit i tjänsten men ändå utanför reglerna, då det funnits andra adekvata transportalternativ.

Vidare har Jakobsson debiterat riksdagen för resekostnader och hotell för sig och sin sambo genom att deklarera en resa till en fest hos partiledaren Jimmie Åkesson i Sölvesborg som tjänsteresa.

De förklaringar Jakobsson gett har inte uppfattats som alltigenom trovärdiga. Initialt gick partiet ändå ut med ett uttalande där man sade sig ha fortsatt förtroende för Jakobsson. Efter att ytterligare avslöjanden sedan tillkom ska partiledare Jimmie Åkesson dock ha sagt ifrån och uppmanat Jakobsson att träda tillbaka.