Steve Bannon – tidigare finansman, chefsstrateg, rådgivare och kampanjgeneral för Donald Trump samt redaktör för tidningen Breitbart – aviserar att han inför det kommande EU-valet inrättar en stiftelse till stöd för EU-kritiska och nationsvänliga partier i Europa.

Stiftelsen, som går under namnet The Movement, är tänkt att motverka den slagsida åt vänsterliberalt håll som uppstått sedan finansmannen George Soros startade sin stiftelse Open Society Foundation som stödjer liberalt antinationella och invandringsextremistiska grupperingar i Europa och som pumpat in mångmiljardbelopp i dollar för att driva Europa i mer globalistisk riktning.

Initiativet kommer efter att Bannon till sin förvåning upptäckt att nationsvänliga och EU-kritiska partier i Europa är ganska dåliga på samarbete och att skapa synergieffekter genom att samordna sina resurser.

Svenska TT och SVT skriver i en falsk nyhet att Bannon vill ”mobilisera extremhögern” och uppger felaktigt att han själv skulle ha sagt detta i en intervju. I kontrast till dessa påståenden är Bannon i intervjun tvärtom tydlig med att etnonationalistiskt högerextrema partier inte kommer att släppas in i stiftelsen:

”Vi avser inte att inkludera några etnonationalistiska partier i detta, däremot är aktörer som Sverigedemokraterna och Sannfinländarna perfekta medlemmar”, säger Bannon till The Daiky Beast.

Han har tidigare rest runt och knutit kontakter med andra icke-extrema nationsvänliga partier i Europa, däribland Nigel Farage och brittiska UKIP, Viktor Orbans regeringsparti Fidesz i Ungern och Marine Le Pens Nationell samling i Frankrike.

Nyligen träffade Bannon också den svenske SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth i London. I ett exklusivt uttalande till Samhällsnytt kommenterar Ekeroth Bannons initiativ med en nationsvänlig EU-kritisk stiftelse:

”Det är såklart av stor vikt att nationalistiska och konservativa krafter försöker organisera sig och agera motvikt till exempelvis sådana som Soros. Steve Bannon är en person med stort kontaktnät, politiskt naturligtvis, men även finansiellt. Det är välkommet om han vill engagera sig för att rädda Europa också.”

Stiftelsen planeras få sitt säte i Bryssel med närhet till de många nationsvänliga och EU-kritiska partier som är representerade i EU-parlamentet. Inför EU-parlamentsvalet nästa år räknar Bannon med att ha cirka tio heltidsanställda personer som kan ge rådgivning, stöd för opinionsbildning och annat.

Bannon kommer att fylla stiftelsen med gott om kapital. Om det fungerar bra planerar Bannon att senare utöka verksamheten till runt 25 anställda.

Bannon berättar också att han kommer att dela sin tid 50-50 mellan USA och Europa efter att mellanårsvalen i USA har hållits i november. Han menar att EU-parlamentsvalet i maj nästa år är ”ett enormt viktigt ögonblick för Europa” och tillfälle att vända den hittillsvarande utvecklingen med ökad federalism och hög invandring utifrån.

Nationsvänliga och etablissemangskritiska partier kan samarbeta även om det finns inbördes skillnader. Det menar Bannon och nämner Italien som exempel där de sinsemellan mycket olika partierna Lega och Femstjärnerörelsen bildat koalitionsregering. Han är därför övertygad om att The Movement kommer att bli en framgång.