Det är Stockholms trafikdirektör Jonas Eliasson som tvingas lämna sin post. Enligt DN handlar det inofficiellt om att trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) var rädd för att kontoret skulle ta fram fakta och utredningar som skulle ifrågasätta genomförbarheten i de politiska förslagen som kommer från Miljöpartiet.

Eliasson utnämndes till trafikdirektör i Stockholms stad år 2016, enligt Stockholm Direkt. ”Det känns jättespännande” ska han då ha sagt.

Så efter nyår petas han från sitt uppdrag. Officiellt heter det att ”samarbetsformerna mellan trafikkontoret och trafiknämnden behöver utvecklas”. Men DN skriver alltså att det föreligger en helt annan anledning till uppsägningen.

– Redan när han var aktuell för anställning så kom det från den miljöpartistiska trafikroteln en oro över att hans forskarbakgrund skulle hindra farten i de politiska reformer roteln ville göra. Man var helt enkelt rädda att kontoret skulle ta fram underlag, fakta och utredningar som skulle fördröja den politiska processen, eller ifrågasätta genomförbarheten i de politiska förslagen, sa en källa nära stadsledningen till DN.

Politisk grund
Jan Valeskog (S), oppositionsborgarråd och ledamot i trafiknämnden, beklagar att Jonas Eliasson petas och säger till tidningen att han ”är den av de duktigaste direktörerna vi haft” och att han är ”jätteförvånad”. Han tillägger även att han inte kan se något annat än en ”politisk grund” för MP:s beslut.

Sedan MP kom till makten i Stockholm förra valet, och nu får fortsätta i och med sin koalition med Moderaterna, har de genomfört en rad uppmärksammade beslut.

Feministisk snöröjning och gräddfil för terrorister
Bland annat infördes ”feministisk snöröjning” som fick skarp kritik av bland annat polisen.

– Det är så pass allvarligt att det är samhällsfarligt, säger Fredrik Ståhle, polisinspektör i Stockholm till SVT då.

Även trafikborgarrådet Daniel Helldén, alltså samma person som nu avskedar trafikdirektören, erkände att den feministiska snöröjningen inte fungerade.

Det var samma styre som kom på idén att ge återvändande terrorister förtur i bostadskön och försörjningsstöd.

Nyligen lovade också det blågröna styret i Stockholm att tiggeriet ska fortsätta.