Flera kommuner har börjat införa tvång på full covid-vaccinering för nyanställda i vård och omsorg. I Haninge kommun i södra Storstockholm går man nu ett steg längre och inför vaccinationstvång för alla, oavsett vilket jobb det handlar om.

Det har bara gått en vecka sedan Haninge kommun meddelade att man inför vaccinationstvång för den som vill arbeta inom vård och omsorg. Men redan innan bläcket hunnit torka på det beslutsdokumentet skärper man nu åtgärderna ytterligare.

Från och med 1 januari går det inte att söka jobb någonstans inom den offentliga sektorn i kommunen utan att uppvisa intyg på att man är fullvaccinerad mot covid. Tvånget gäller alla former av anställningar – heltid, deltid, vikariat, timanställningar och praktikplatser.

”Rimligt krav”

Kommunstyrelsens ordförande i Haninge, Meeri Wasberg (S), tycker dock att ”det är ett rimligt krav”. Hon säger också i en kommentar till SVT att Haninge ska vara en kommun som ”visar vägen” för andra kommuner.

Kan vara olagligt

Medicinska journaluppgifter om en person omfattas av sekretess. Det är oklart om det är förenligt med gällande lag att i samband med anställning tvinga någon att lämna sådana uppgifter.

Oklarheter råder även när det gäller lagar om diskriminering på arbetsmarknaden. Facket har aviserat att man inte tar strid för den medlem som drabbas av besluten.