➤ De socialdemokratiska borgarråden i Stockholm ville ”upprätthålla samma standard som övriga hedersgäster” på skattebetalarnas bekostnad – åkte limousine till Nobelfesten.

Kartläggningen DN utfört innefattar alla taxiresor som borgarråd och oppositionsborgarråd i Stockholm har gjort sedan valet 2014 och värst är stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) med en taxinota på 81 187 kronor.

Finansborgarrådet Karin Wanngårds (S) nota ligger på 73 800 kronor. I denna summa ingår även limousineresor.

– Det är vid större evenemang som Nobelfesten och när staden ska representera till exempel vid kungliga evenemang. Det tycker jag är rimligt i de sammanhangen, säger Wanngård till DN.

Taxiresorna rättfärdigar Wanngård med ”tidsbrist eller av säkerhetsskäl” och menar att det i vissa fall står mellan att ställa in eller att ta taxi och medverka – ”jag väljer det senare eftersom vi ska synas och verka”.

– Jag anser att det är rimligt att vi transporteras och att vi upprätthåller samma standard som de övriga hedersgästerna, säger Wanngård angående 4 000 kronor för transport till och från Nobelfesten.

Vidare heter det att det är av praktiska skäl och att man ska kunna komma dit och hem ordentligt.

Till Nobelfesten 2014 tog Wanngård och kommunfullmäktiges ordförande Eva Louise Erlandsson Slorach (S) varsin limousine för transport till Konserthuset och därefter till Nobelbanketten på Stadshuset med efterföljande hemtransport. Notan för båda limousinerna slutade på 9 184 kronor.

– Ja, jag förstår mycket väl att det sticker i ögonen på folk. Så fort det handlar om vad politiker tjänar, att politiker är ute och reser, sticker det i ögonen på folk. Men det är en roll man har, under ett begränsat antal år. Under den tiden arbetar man extremt hårt och försöker uppfylla alla krav och önskemål på var man ska vara. Det är en svår debatt att ta, men jag anser att det är fullt rimligt.