OPINION. Förra veckan publicerades ett videoklipp på influeraren Jonna Lundell, fru till Joakim “Jockiboi” Lundell, där hon sitter i bilen med parets två småbarn. Den 4-åriga dottern frågar “mamma, om flickorna vill ha snopp, då får de det?” varpå Jonna stolt svarar ja. Sedan fortsätter dottern med “om de inte vill ha snopp, då får de inte det” och Jonna fortsätter bekräfta det dottern säger. Hon utbrister rent av i ett lovsjungande “jättebra”.

När barnen är små har vi dem till låns. Som förälder ska man lära dem om den stora vida världen, vad som är rätt och fel, vad som är ja och vad som är nej. Som vårdnadshavare ska man skydda dem från allt ont, från att få sin integritet kränkt och från beslut de ännu inte är mogna att ta. Men i ett samhälle där fakta anses vara subjektivt, och anständighet inte får lov att definieras ens av vuxna, vad sker då med alla barn som ska definiera hela samhället i framtiden?

I godhetens namn har föräldrar börjat vilseleda sina barn medvetet. Man har slutat skydda dem från vuxenvärlden och man har börjat lära dem att det inte finns något rätt eller fel. Att det inte finns något ja eller nej. Att en 4-åring har funderingar kring sin biologi är helt normalt. Det bör kunna talas om på en 4-årings nivå och på ett sätt där fakta framgår. Barn kommer aldrig kunna växa upp till självständiga individer som kan navigera genom världen om de blivit skedmatade med propaganda i stället för grundläggande fakta.

Men beror detta på en vilja att passa in bland alla som utger sig för att representera godheten – eller har samtidens föräldraskap blivit så präglat av indoktrinering att man faktiskt inte förstår vad som är bäst för sina barn? Ett som är säkert är att en 4-åring inte själv kommer på tanken att flickor kan få ha manligt könsorgan om de vill. Dessa föräldrar prioriterar konsensus och känslosås före fakta och logik. Och kunskap om rådande samhällsideologi är inte att förväxla med fakta.

Hor- och hallickfest för barn

Men det stannar inte där. I helgen som gick var det dags för barnkalas i den svenska influerarvärlden. Katrin Zytomierska, känd för skrämselvitaminer, granola och bloggbråk, fyllde 45 år och för att fira det hela anordnade hon en fest med temat “Hallickar och horor”. På festen var gästerna utklädda till just hallickar och horor. I sociala medier har det spridits både bilder och videoklipp på Zytomierskas söner, 9 och 12 år gamla, när de deltar på barnkalaset utklädda till prostituerade i nätstrumpor, bh och kortkort medan den berusade vuxna omgivningen förmår barnen att posera, dansa och kalla sig själva horor. Eller, förlåt, jag menar vuxenfesten. Eller familjefesten. För vad är det idag för skillnad?

Pernilla Wahlgren kommenterade det groomingliknande spektaklet med ”Vilket jävla JÄRNGÄNG!!!! Succé!!!!!” följt av tillräckligt många emojis för att få Britney Spears emojimissbruk att verka normalt. Kändisarna stöttar vad som helst, ja till och med föräldrar som låter sina barn posera i utstyrslar som får pedofiler att dregla. Trots att föräldrarna slutligen plockade ner bilderna på barnen, efter massiv kritik mot att de utsatt sina egna barn för grooming, försvinner de aldrig från internet. Pedofilerna jublar.

Instagram

Vi som betraktar måste också ta vårt ansvar

I en offentlig förklaring på Instagram försöker Katrin Zytomierska och Bingo Rimér lägga över ansvaret på alla som upprörts över bilderna på barnen. De förnekar den sexuella anspelningen och ursäktar sig med överskridande könsroller, att eftersom barnen är pojkar är det ingen fara eftersom de bara ville klä ut sig till tjejer. Så tjejer i gemen är horor, då? För det var ju horor som var temat – inte tjejer. Eller är det inte något sexuellt med att vara hora? I ett videoklipp från bilresan till festen ser man barnens bonusmamma Julia Franzén, känd från tv-såpan Bachelorette, förmå barnen att kalla sig själva just horor. I ett annat klipp från festen står barnen och juckar mot vuxna människors ben. Inte alls att sexualisera barn? Allt är betraktarens fel?

Bara dagar före valet skrev Catarina Kärkkäinen från Timbro ett uppmärksammat inlägg på Twitter. Hon skrev att många kvinnor efter valet bör ta sig en funderare på vilka personer inom kultur och underhållning som man följer och ger inflytande till – eftersom de galenskaper man såg under valveckan var häpnadsväckande. Jag delar den bilden fullständigt. Att bli tipsad om finaste läppglanset, sötaste blusen eller krispigaste granolan får inte väga tyngre än ett samhälle där fakta är fakta och anständighet motsatsen till gränslösa hor- och hallickfester med barn.

Här är det faktiskt vi, den stora massan, som måste ta vårt ansvar. Stop making stupid people famous.