Utöver stoppat bidrag ska organisationen dessutom betala tillbaka tidigare bidrag. SUM avser överklaga.

”Inom Sveriges unga muslimers organisation har det under senare år funnits flera överlappningar till den våldsbejakande islamistiska miljön och andra antidemokratiska islamistiska miljöer”, står det bland annat i den nya rapporten från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

MUCF har tidigare sagt nej till statsbidrag på drygt en miljon kronor till SUM för 2017 med hänvisning till att föreningen brast bland annat i frågor kring demokratins idéer.

Avslaget underkändes dock av förvaltningsrätten. Då hette det att beslutsunderlaget saknade källhänvisningar och dög inte som bevis.

Den nya rapporten har skrivits av frilansjournalisten Magnus Sandelin som bland annat påpekar att organisationen även ”regelbundet de senaste åren bjudit in externa föreläsare och samarbetspartners vars ståndpunkter går på tvärs med kraven på demokratins idéer”.

De 1,37 miljoner organisationen fick i statsbidrag 2016 ska betalas tillbaka. Pengarna man fått under åren 2011-2015 får man dock behålla.

SUM avser överklaga även det nya beslutet.

– Vi anser fortfarande att myndigheten har agerat felaktigt och vi kommer att bestrida beslutet, säger ordförande Rashid Musa till TT.