Storbritannien meddelar att man efter helgens blodbad på judar i Israel terrorstämplar Hamas i sin helhet. Det gillas inte av BBC – Storbritanniens motsvarighet till SVT – som anser att man kan se helgens massmord från två sidor. Mediejätten vägrar därför att efterrätta sig regeringens beslut, något som försvarsministern beskriver som “skamligt”.
EU har stämplat Hamas som terrorgrupp, vilket medlemsländerna lutar sig mot i stället för att göra det individuellt på nationell nivå. Storbritannien har emellertid lämnat EU och omfattas därför inte längre av unionens terrorstämpling. Men efter helgen blodiga massmord på judar i Israel har man beslutat stämpla Hamas som en “islamistisk terrorgrupp”.
Man passar samtidigt på att vara tydligare i sin terrorstämpling än vad EU uppfattas vara. Den brittiska stämplingen avser hela Hamas – man gör inte någon åtskillnad mellan gruppens politiska gren som styr Gaza som en islamistisk diktatur och den väpnade grenen som utför de antisemitiska terrordåden.
Den brittiska regeringen motiverar beslutet med att det inte längre är möjligt att hålla isär de olika grenarna inom Hamas. Organisationen “genomför, deltar i, förbereder och uppmuntrar terrorism“, skriver man i motiveringen till beslutet och att Hamas “därmed blivit en förbjuden terroristorganisation i Storbritannien i sin helhet“.
En konsekvens av beslutet är att såväl medlemmar i Hamas som personer som på olika sätt stödjer eller hyllar organisationen kan dömas till fängelse i upp till 14 år. Från Israel välkomnas det brittiska beskedet och USA och EU har också vidtagit liknande åtgärder.
Inom Hamas är man inte lika glad åt det brittiska beslutet och kallar det för “ett brott mot vårt palestinska folk och hela deras historia av kamp” i vilken man inkluderar helgens massmord på över 1 200 civila judar och halshuggning av spädbarn.
BBC: Massmordet på judar kan ses från två sidor
Hamas får nu oväntat stöd från brittiska BBC, motsvarigheten till SVT i Sverige. Det stora mediebolaget har gått ut med en kommuniké där man vägrar rätta sig efter den brittiska regeringens beslut. Enligt BBC:s ledning kan Hamas lika gärna ses som frihetskämpar som terrorgrupp, beroende på från vilken sida man betraktar dem och man kommer därför inte att använda ordet terrorister i sin nyhetsrapportering.
Beskedet har mötts av bestörtning hos många britter och kritiken har varit hård. Den brittiske försvarsministern Grant Shapps har kallat beslutet för “skamligt”.
Men BBC står på sig och anser att de har fog för sin hållning att inte beskriva ens de Hamasgrupper som terrorister som iscensatte helgens blodbad på judar. En talesperson för mediejätten säger att det är ett policybeslut man tagit för längesedan och att de nu aktuella massmorden inte ger skäl att ompröva det.
Endast om någon annan kallat Hamas för terrorister får BBC:s journalister använde ordet och måste då vara noga med att framhålla att det är ett citat. Det framgår inte vilka repressalier en anställd kan råka ut för som bryter mot förbudet.
BBC:s profilerade utrikeskorrespondent John Simpson försvarar ledningens beslut med motiveringen att “kalla någon för terrorist innebär att man tar ställning“. BBC ska i likhet med svenska SVT rapportera opartiskt och då går det enligt Simpson inte an att ta ställning för massmördade judar och mot mördarna.
Den brittiske försvarsministern köper inte det resonemanget och uppmanar BBC att leta reda på sin “moraliska kompass”.
– Idén att det skulle finnas någon slags likvärdighet mellan sidorna när den ena har slaktat oskyldiga människor, spädbarn, festivalbesökare och pensionärer tangerar det skamliga. De är inte frihetskämpar, inte ens militanta. De är simpla terrorister och det är anmärkningsvärt att besöka BBC:s webbplats och fortfarande se dem tala om Hamas som något annat än terrorister, slår Shapps fast.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.