Hanna Lundmark, projektledare för Norrtäljes satsning på kommunkoreografer (KOKO), har tagit emot hot sedan kommunen spenderat en halv miljon kronor på att flyga in så kallade kommunkoreografer. Det berättar hon för Samnytt.

Lundmark skriver i ett mejl till Samnytt att: ”Jag har mottagit personliga hot på grund av KOKO-projektet” och att hon polisanmält hoten. När Samnytt pratar med henne i telefon vill hon inte bli citerad. Hon vill heller inte dela med sig av de hot hon tagit emot eller den polisanmälan hon gjort.

I mejlet försvarar projektledaren inte minst den hårt kritiserade dansfilm som kommunkoreograferna spelade in i kommunhuset, och som finansierades med skattemedel. Hon berättar att hon var den ansvariga på kommunen som godkände dansfilmen tillsammans med representanter från Region Stockholm.

”I valet mellan att ge dansgruppen sina avtalade pengar (utan någon motprestation) så ansåg arbetsgruppen (jag plus mina kollegor plus region Stockholm) att det är bättre att få ut någonting och då uppkom idéen om dansfilmen på kommunhuset (tillsammans med flera andra idéer som också genomfördes). Någonting är bättre än ingenting”, skriver Hanna Lundmark i mejlet.

”En lynchmobb”

I sitt mejl anklagar Hanna Lundström även Samnytt för att vilja skrämma henne. ”Om målet var att skrämma mig så har ni lyckats”, skriver hon.

I telefon säger hon sig vara utsatt för ”en pöbel” eller ”en lynchmobb”. Hon frågar därefter om det var syftet med Samnytts artiklar.

Samnytt avslöjade för två veckor sedan att Norrtälje kommun under 2020 och 2021 flugit in så kallade kommunkoreografer från utlandet. Koreograferna har trots coronapandemin genomfört olika slags dansarrangemang i kommunen. KOKO-satsningen har kostat minst en halv miljon kronor.

LÄS MER: Kommunkoreografer flögs in från utlandet för halv miljon – ”En ära att få vara värd”

Många Norrtäljebor anser att det är fel sätt att använda skattepengar på. Vissa tycker exempelvis att pengarna istället borde ha satsats inom vården och omsorgen.

Satsningen har även fått kritik från politiskt håll, inte minst från Moderaterna och Sverigedemokraterna. Kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M) sade innan julhelgen till Samnytt att han vill se över kommunens prioriteringar av hur skattemedel används med anledning av KOKO-projektet.

LÄS MER: SD om kommunkoreograferna: ”Herregud, vad är det här för vansinne?”

LÄS MER: Vill ha nya riktlinjer efter Samnytts KOKO-avslöjande: ”Ska vara tydlig med vad som får och inte får göras”