Den nya regeringen i Finland vill höja hemvistkravet från nuvarande fem år till åtta. Nordiska medborgare har varit undantagna och kan bli finska medborgare efter två år men man utesluter inte en höjning även för dem.

Hemvistkravet är den tid en person som vill ha finskt medborgarskap först måste ha bott i landet. Inrikesminister Mari Rantanen vill i nuläget inte utesluta en höjning av hemvistkravet även för nordiska medborgare.

LÄS ÄVEN: Kriminella invandrargäng från Sverige etablerar sig i Finland

– Nordiska medborgare nämns inte särskilt i regeringsprogrammet. Men när beredningen kommer igång så kommer vi självklart att respektera avtalet mellan de nordiska länderna och överväger noga vilka nya förutsättningar som ska gälla för nordiska medborgare. Men när projektet än så länge endast finns i regeringsprogrammet, har vi inte hunnit bedöma frågan om det blir skärpta regler för nordiska medborgare, säger Mari Rantanen.

Svensk höjning

Även i Sverige planerar regeringen och Sverigedemokraterna att införa striktare medborgarskapskrav och liksom Finland kräva minst åtta år i landet. Nordiska medborgare har samma undantag som i Finland och kan beviljas medborgarskap redan efter två år.

De planerade ändringarna för hemvisttiden kommer i Sverige inte att påverka undantaget för nordbor.

“Det finns inga planer på att ändra reglerna för nordiska medborgare”, skriver migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) i ett mejl till SVT Uutiset.

LÄS ÄVEN: Svenska medborgare misstänkta för polisskjutningen i Finland