Den kinesiska regimens vilja att övervaka befolkningen driver på utvecklingen av 5G. Till sin hjälp har de Ericsson, det enda västerländska företag som levererar 5G-utrustning till den kommunistiska diktaturen.

Övervakningen i Kina är sofistikerad och använder den absolut senaste tekniken. Statens vilja att övervaka befolkningen är vad som driver landets snabba utrullning av 5G, uppger SvD.

Kina har flest antal övervakningskameror per capita i världen. Befolkningsmängden uppgår till cirka 1,4 miljarder människor och analysföretaget IHS Markit uppskattade 2019 antalet övervakningskameror i landet till 770 miljoner. I slutet av nuvarande år väntas siffran ha ökat till 1 miljard.

– Kina har tagit det här med övervakningskameror till en helt annan nivå. De använder framför allt artificiell intelligens med maskinlärning. De har automatisk ansiktsigenkänning på video i realtid. De är väldigt avancerade, säger telekomanalytikern Leif-Olof Wallin vid den amerikanska analysfirman Gartner, till SvD.

LÄS ÄVEN: Statligt finansierad utredning föreslår kilometerskatt med GPS-övervakning

Trådlös övervakning

I och med att 5G möjliggör trådlös övervakning kan nu kameror placeras var som helst. På The Bund, Shanghais exklusiva gata längs Huangpufloden, sitter det övervakningskameror på varje lyktstolpe.

Kameror placeras även utanför medborgares hem. South China Morning Post skriver om en invånare i byn Anxi, i provinsen Sichuan i södra Kina, som en dag eldade upp en hög med skräp utanför sin bostad. Plötsligt blir han utpekad vid namn från en högtalare och beordrad att släcka elden. Han hade fångats av en övervakningskamera, bemannad dygnet runt i byns säkerhetskontrollrum.

Nätmagasinet China File har gått igenom 76 000 öppna dokument från offentliga upphandlingar för att kartlägga Kinas inköp av övervakningsutrustning. Vad de upptäckte var att antalet meddelanden gällande upphandlingar av övervakningsrelaterad utrustning och service ökade med nästan 1 900 procent från 2010 till 2019.

LÄS ÄVEN: 5G nu lanserat i Stockholm – forskare varnar för riskerna

”Folket har skarpa ögon”

China File upptäckte även att enbart på Project Sharp Eyes har den kinesiska regimen hittills spenderat över 18 miljarder kronor. Projektet är inriktat på ansiktsigenkännande kameraövervakning och startades för fem år sedan.

Mao Zedongs vilja var att alla medborgare skulle övervaka varandra, för att på så vis säkerställa att ingen gjorde ”fel”. Namnet Sharp Eyes härrör från en gammal kommunistisk slogan, fritt översatt till ”folket har skarpa ögon”.

I dagsläget är det endast ett utländskt företag som levererar 5G-utrustning till Kina – den svenska telekomjätten Ericsson. Företagets presschef, Peter Olofsson, hävdar att Ericsson inte hjälper diktaturen med övervakningsprojektet.

LÄS ÄVEN: Statstelevisionen i attack mot 5G-motståndarna – kopplar dem till rysk konspiration

Ericsson förnekar inblandning

”Ericsson säljer infrastruktur för mobilkommunikation. Vi säljer inte system eller produkter som möjliggör massövervakning, videoövervakning eller AI-lösningar så som ansiktsigenkänning”, skriver han i ett meddelande till SvD.

Vad presschefen bortser från är, enligt Leif-Olof Wallin, att 5G-tekniken inte bara ökar hastigheten för mobilkommunikation utan även påskyndar utbyggnaden av övervakningskameror.

2023 beräknas 90 procent av kinas befolkning ha tillgång till 5G. Detsamma gäller USA, Kanada, Australien, Japan och Nya Zeeland. Sydkorea har redan nått dit. I Sverige, och resten av Europa, går det lite långsammare. Inte förrän 2026-28 beräknas vi ha nått samma nivå som Kina.