De kungliga riksregalier från 1600-talet som i somras stals från Strängnäs domkyrka har hittats kastade i en soptunna i Åkersberga. Uppgiften kommer från åklagarmyndigheten som just nu är upptagna med rättegången mot den misstänkte förövaren, 22-årige Nicklas Bäckström, hemmahörande i det område där fyndet nu gjorts.

LÄS MER: Nicklas Bäckström åtalas för stölden av riksregalier i Strängnäs domkyrka

De påträffade föremålen ska verifieras av experter för att säkerställa att det verkligen är de stulna regalierna som återfunnits. Fyndet indikerar att kuppen inte var det proffs- och beställningsjobb man tidigare trott. Även gripandet av Bäckström, känd endast för småkriminalitet och missbruk, pekar i den riktningen.

LÄS MER: Domkyrkan i Strängnäs rånad – bytet Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier från 1611

Det reser i gengäld frågor kring säkerheten kring de till 65 miljoner kronor värderade men ur kulturhistoriskt ovärderliga föremålen att en amatör lyckats tillgripa dem. Johan Dalman, som är biskop i Strängnäs stift, säger i en kommentar till SVT att tjuven kanske föreställt sig att kunna sälja regalierna på eBay men i så fall gjort ”ett jättemisstag”.

LÄS MER: Småkriminell 21-åring häktad för domkyrkokuppen i Strängnäs

Uppgifterna om de återfunna regalierna kom under den sista rättegångsdagen mot Nicklas Bäckström. I avvaktan på att föremålen undersöks och deras äkthet bekräftas skjuts återstoden av huvudförhandlingen upp till den 15 februari. Den slutförda förundersökningen återupptas också med anledning av fyndet.