I sommar anordnar Handelshögskolan i Stockholm vad man kallar ”Summer Camp” i den ökända stadsdelen i Malmö. Målet sägs vara ett näringsliv och en finansiell sektor ”som speglar samhället”. Detta ska åstadkommas genom att bland annat sänka trösklarna på ännu ett område och göra det mer mediokert.

Initiativet kommer från stiftelsen F1rst som har som mål att öka den så kallade mångfalden i det svenska näringslivet. Av totalt 120 sökande har 20 stycken valts ut för sommarskolan som anordnas i samarbete med det kommunala bostadsbolaget MKB.

– Det här handlar inte om välgörenhet, det handlar om en långsiktig förändring, säger Daniel Sachs, en av initiativtagarna, till DN.

Tidigare har man genomfört projektet i Stockholm och nu är det alltså dags för Malmö. Ett sätt att göra det svenska näringslivet mer mångkulturellt är enligt verksamhetschef Sabinor Haas Lönnroth att sänka trösklarna till all slags högre utbildning.

Mer spännande

På Handelshögskolan är rektor Lars Strannegård övertygad om mångkulturens förträfflighet.

– Det är inte tomt prat att mångfald gör att man får högre kvalitet i beslutsfattande, det kommer in mer perspektiv, det blir mer kreativt, det blir mer spännande arbetsmiljöer. Det blir fler idéer! Det är så enkelt, säger han och fortsätter:

– Nästan alla bolag är ute efter att få större spridning och mångfald i sin personalstab. Om vi inte kan lyckas tillhandahålla det, så är det dåligt för oss, så ur mitt perspektiv är det här centralt för näringslivet.