Den sydafrikanska mänskliga rättighetskommissionen (SAHRC) har kommit fram till att de hätska uttalanden, däribland ”döda boerna” (vita med europeiskt ursprung) som det radikala vänsterpartiet EFF:s ledare Julius Malema fällt inte utgör hets mot folkgrupp. Det tillkännagav kommissionen vid en presskonferens där resultaten av en utredning mot Malema och andra EFF-politiker redovisades.

Ett stort antal anmälningar har gjorts mot Malema men kommissionen valde att endast utreda fem av dessa. Ett av uttalandena är en strof ur en traditionell svart sång som uppmanar till mord på alla vita i Sydafrika – ”kill the boer”. Malema har också med egna ord uppmanat till att ”slakta vita människor”. Han har även uttalat sig hätskt mot sydafrikaner med indiskt ursprung.

Hetsen mot vita anses som särskilt problematisk eftersom det pågår vad som betraktas som ett folkmord på vita bönder i Sydafrika. Ligor bestående av svarta med en blandning av kriminella och rasistiskt våldsbejakande politiska motiv attackerar de vita farmarnas gårdar, rånar. plundrar och mördar.

LÄS ÄVEN: Våg av rasistiska mord mot lantbrukare i Sydafrika

SAHRC:s ordförande Bongani Majola, som även är domare i Sydafrikas högsta domstol, vidgick under presskonferensen att Malemas uttalanden är stötande och problematiska men slog samtidigt fast att de inte juridiskt kvalificerar sig som hets mot folkgrupp (hate speech). Enligt Majola har kommissionen kommit fram till detta genom att ”låta jurister mödosamt begrunda varje anmälan, studera fakta och sammanhang, tillämplig lagstiftning och den sydafrikanska konstitutionen”.

EFF har på senare tid uppmärksammats internationellt i samband med att partiet lyckades driva igenom en lag som ger rätt att konfiskera vita bönders mark utan ekonomisk kompensation. Resonemanget bakom lagen är att den mark som vita odlat upp och brukat sedan hundratals år tillbaka ska betraktas som stulen från de svarta och att exproprieringen i själva verket ska ses som att marken ”lämnas tillbaka” till de rättmätiga ägarna.

LÄS ÄVEN: Sydafrika påbörjar att beslagta vita farmares mark