➤ ”Har hetsat upp mig lite till över Reinfeldtintervjun i Bara politik. Faktum är att jag blir förbannad på ett rent personligt plan. Det är mitt arv också som försnillas”, skriver Littorin.

Sven Otto Littorin var partisekreterare för Moderaterna mellan 2003 och 2006 och arbetsmarknadsminister från 2006 till den juli 2010 då han avgick på egen begäran.

I torsdags reagerade han på före detta M-ledarens intervju i Expressen tidigare i veckan där Reinfeldt bland annat sa att invandringen är ”ditt livs bästa investering” och jämförde det med att föda barn.

LÄS MER: Reinfeldt om invandringen: ”Ditt livs bästa investering”

Den före detta M-ledaren talade också om pensionsåldern som väntas höjas och uppmanade äldre att byta jobb för att de ska orka jobba tills de blir 75.

Som exempel tog han sig själv och hur han ”gjort ett sådant skifte i mitt liv utifrån de förutsättningar jag har” och han ”tror det är fullt möjligt att göra för många andra också”.

Detta irriterade Littorin som gav uttryck för frustrationen i ett Facebookinlägg.

I åtta år levde jag och andades jag detta. 200 resdagar per år, närmare sju hela dygn i riksdagens talarstol. 17 propositioner, över 200 förordningsförändringar. Krisresor, möten med uppgivna arbetslösa och förbannade fackföreningar. Men vi gjorde det för att vi trodde på det och för att det var det som var politiken. Det vore ju klädsamt att låta det goda resultatet av allt det bli eftermälet snarare än något slags politisk death wish och oförmåga att ens visa en liten insikt om var problemen finns idag eller var man själv har befunnit sig.

Lägg därtill den uppenbara dubbelmoralen: extremt hög svansföring i etiska frågor före avgången – och sedan inga betänkligheter att kvittera ut full ersättning och lägga övriga inkomster i bolag. Länge har jag hållit tyst, av respekt för att man ska låta gamla partiledare och andra partigängare glida in i dimman. Men eftersom föremålet själv envisas med att fronta med denna okunskap att problematisera eller se några egna brister så rinner bägaren till slut över. Det är en himla tur att dagens partiledning verkar ha det betydligt bättre förspänt när det gäller att hantera dagens samhällsproblem.