I dagsläget är Sverige det land som exporterar mest el i Europa, vilket kan öka kraftigt efter valet. Märkligt, anser en elexpert.

I ett läge där risken är stor för att Sydsverige kommer drabbas av effektbrist och nedstängningar av elnätet fortsätter Sverige att exportera stora mängder el. Trots detta kan exporten snart öka ytterligare med en fördubblad exportkapacitet från Skåne till Tyskland motsvarande en utbyggnad från ett till två kärnkraftverk.

LÄS ÄVEN: ”Horribla elpriser” tvingar Ölandsbageri att stänga

Svenska kraftnät förbereder just nu byggandet av Hansa Power Bridge, en drygt 30 mil lång sjökabel från Skåne till Nordtyskland. Den nya likströmskabeln utökar kapaciteten för den svenska elexporten till Tyskland från 600 till 1 300 MW.

Den nya kraftledningen har fått klartecken av Mark- och miljödomstolen och nu återstår bara regeringens godkännande. På Energimarknadsinspektionen uppmanar man till ett ja.

Ett av syftena med Hansa Power Bridge är att ”kunna exportera ett överskott av förnybar elproduktion från Norden och därmed ersätta fossilbaserad produktion på kontinenten”.

Ett hån

Stefan Yard, elexpert och professor emeritus på Ekonomihögskolan i Lund, är skeptisk inför planerna.

– Det känns ju som ett hån i dessa dagar av skyhöga elpriser. Det märkliga är att Svenska kraftnät ligger så långt framme i utbyggnaden av utlandsförbindelserna när man misslyckats kapitalt med att bygga viktiga förbindelser inom Sverige, säger han till Sydsvenskan.

LÄS ÄVEN: Högsta elpriset i södra Sverige – någonsin

Byggstarten för den nya likströmsledningen är planerad till 2024 och den nya förbindelsen kan tas i drift under 2026.