En person med svenskt medborgarskap har frihetsberövats av polisen i Polen misstänkt för att ha ägnat sig åt att smuggla illegala migranter in i EU och vidare till bland annat Sverige. Det meddelar polska myndigheter på onsdagen.

Personen greps, enligt uppgifter som lämnades vid en presskonferens som den polska polisen höll under onsdagsförmiddagen, tillsammans med flera hundra migranter som våldsamt försökt forcera gränsen till Polen från grannlandet Belarus.

Tre av de gripna uppges vara människosmugglare, varav en har konstaterats ha svenskt medborgarskap. Det framgår inte vilket ursprung personen ifråga har.

LÄS ÄVEN: SD: Hjälp Polen bygga barriärer mot Belarus

UD i Sverige bekräftar

Svenska UD uppges ha bekräftat att man är inkopplad på fallet. Det finns inga uppgifter om huruvida men nu försöker få den gripne personen med svenskt medborgarskap överförd till Sverige.

De polska myndigheterna uppger att man stoppat alla försök att olagligt forcera gränsen och att man skickat tillbaka alla illegala migranter utom de tre personer som misstänks vara människosmugglare och kan vänta rättsliga efterräkningar.

LÄS ÄVEN: Irakiern Hastyar, 21, vill från Belarus till Sverige

Totalt uppges cirka 4 000 personer, de flesta med ursprung i Mellanöstern, ha getts fri lejd genom Belarus av landets kommunistregim. Åtgärden utgör en del i det politiskt maktspel som diktatorn Lukasjenko bedriver gentemot EU.

LÄS MER: Lukasjenko hotar översvämma Europa med migranter och droger