Det finns en risk att naturgasen kommer ransoneras när det blir kallt i vinter. Detta skulle innebära elbrist i vinter vilket gör att Nordic Sugar nu tvingas flytta 300 000 ton sockerbetor från Sverige till Danmark för att förlägga majoriteten av sockerproduktionen där.

”Osäkerheten kring energiförsörjning till Örtofta som till stor del utgörs av naturgas gör att vi redan från start av kampanjen måste börja flytta betor för att undvika ett möjligt scenario där vi inte kan processa alla betor i fabriken i Sverige”, skriver Nordic Sugar i ett pressmeddelande.

Det första lasset sockerbetor lämnar Trelleborgs hamn den 19 september – och sedan ska transporterna fortlöpa i drygt tre månader. Ett fartyg som kommer att avgå varannan dag ska ta med sig 5 200 ton betor åt gången. Senare ska man komplettera med ännu en båt som kan ta 3 700 ton åt gången.

Oro för ransonering avgörande

”Den stora risken ligger framför oss, när det blir kallt och energibehovet ökar i samhället och gasen kan komma att ransoneras. För att då undgå en situation som vi senare inte kommer att kunna hantera startar vi upp flytten av betor redan i september”, skriver företaget.

Flytten av sockerbetor innebär att den svenska kampanjen blir cirka 20 dagar kortare. Den danska förlängs med ungefär 14 dagar.

LÄS ÄVEN: Svenska kraftnäts framtidsanalys: Blackouts och elransonering i Sverige