British Airways och Lufthansa stoppar alla sina flyg till Kina. Men i Sverige tycker inte de ansvariga myndigheterna att man ska införa hälsokontroller på passagerare – eftersom vi ”inte har direktflyg till Kina”. Men uppgiften är felaktig – det går flyg direkt mellan Kina och Sverige.

Det brittiska flygbolaget British Airways stoppar alla sina flyg till och från Kinas fastland på grund av det kinesiska coronaviruset som först bröt ut i Wuhan. Beslutet fattades kort efter att Storbritanniens utrikesministerium gått ut med rådet att inte resa till Kina om det inte är absolut nödvändigt. Det rapporterar Evening Standard.

På onsdagseftermiddagen beslöt även det tyska flygbolaget Lufthansa att ställa in allt flyg till och från Kina med hänvisning till coronaviruset. Det rapporterar Deutsche Welle.

Sverige följer inte efter

Men de svenska myndigheterna har ännu inte tagit något motsvarande beslut om att stoppa flyg mellan Sverige och Kina. Folkhälsomyndigheten uppmanar i stället svenska resenärer som besökt det drabbade området att kontakta Vårdguiden 1177 om man får feber eller andra förkylningssymtom när man kommit hem.

– Eftersom vi inte har några direktflyg till Kina är det inte aktuellt för Sverige att monitorera flyg. Det skulle kräva att man skannar enorma mängder passagerare. Det är dessutom en trubbig och inte speciellt effektiv metod, ens under de bästa förhållanden. Jag kan förstå att man ändå har valt att göra så vid direktflyg från Kina, men nu har de ställts in och det är inte längre aktuellt, har Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten tidigare sagt till NyTeknik.

LÄS ÄVEN: Coronavirusets spridning uppges vara utom kontroll

Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell är emellertid felinformerade. En enkel kontroll på flyghemsidor som Skyscanner visar att det sker avgångar från Sverige direkt till Kina, minst en sådan exempelvis i morgon den 30 januari.

Faksimil: Skyscanner

Samhällsnytt har sökt Anders Tegnell för en kommentar men myndighetens växel stängde redan klockan 16.30.

Inget tyder i skrivande stund på att Folkhälsomyndigheten under dagen uppdaterat sig om förekomsten av direktflyg eller att Sverige är på väg att införa hälsokontroller eller flygstopp mellan Sverige och Kina.

LÄS ÄVEN: EU flyger hem medborgare från virusdrabbade Wuhan

30 miljoner kan dö inom 2 månader – om epidemin inte hejdas

Experter varnar för att det kan vara svårt att stoppa den globala spridningen av coronaviruset, rapporterar Stat. Som det ser ut nu fördubblas antalet smittade varje dag – och dödligheten ligger på tre procent. Om viruset fortsätter spridas i samma takt skulle 30 miljoner människor kunna dö inom 2 månader.

– Om det inte hejdas inom kort, tror jag att vi tittar på en pandemi,” säger Trevor Bedford, beräkningsbiolog vid Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle.

Han menar samtidigt att det är omöjligt att veta exakt hur allvarlig den typen av händelse kan vara.