På tisdagen meddelade försvarsminister Pål Jonson (M) att regeringen föreslår ytterligare ett stödpaket till Ukraina. Riksdagen har kallats in extra för att klubba igenom stödet.

Vid pressträffen meddelade försvarsministern och Michael Claesson, chef för Försvarsmaktens försvarsstab, att paketet innefattar ammunition, transportfordon, minröjningssystem och reservdelar till stridsfordon 90, stridsvagn 122 samt artillerisystemet Archer.

LÄS ÄVEN: Här inspekterar ryske försvarsministern svenska stridsfordonet

Pål Jonsson (M) framför att ”det självfallet finns begränsningar även i Sveriges förmåga att stötta Ukraina”. Men att det samtidigt är viktigt att stötta Ukraina eftersom att vi då ”investerar i vår egen säkerhet”.

– Ukrainarna har signalerat till oss att de har mycket stora behov av nya stödpaket, framför allt ammunition och reservdelar, säger försvarsministern.

Det totala värdet för det nya stödpaketet är omkring 3,4 miljarder kronor. Sedan februari 2022 har Sverige hittills skickat försvarsmateriel för närmare 17 miljarder kronor och skänkt 22 miljarder kronor till Ukraina.

Se regeringens pressträff nedan:


LÄS ÄVEN: Regeringen skänker 6 miljarder till Ukraina: ”Inget är viktigare just nu”