Den svenska invandringspolitiken, vars konsekvenser inte längre går att sopa under mattan lika effektivt, har gjort att Sverige blivit en fara för grannländerna där man pekar ut oss som ett vilda västern.

Det skenande gängvåldet i Sverige sticker ut i Norden och Europa. I Norge, Danmark och Finland ser man med fasa på grannlandet. Kriminologer från respektive land som SvD talat med beskriver Sveriges situation som ett skräckscenario.

I Norge – där man i fjol hade fyra dödsskjutningar mot Sveriges 63 – kallar man det ”det svenska tillståndet”.

– Det är totalt förfall. I Norge ser man Sverige som skräckexempel, ett land med en situation man absolut inte vill ha, säger Paul Larsson, professor i kriminologi vid polishögskolan i Oslo.

LÄS ÄVEN: Polischef pekar ut massinvandringen som orsak till våldet

Han menar att det länge funnits en sorts beröringsskräck när det gäller gängbrottslighet i Sverige.

– Helt galet. Situationen har eskalerat och Sverige tycks nu ha tappat kontrollen – om man någonsin haft kontroll. Uppgörelserna mellan gängen kan liknas vid vendettor och blodshämnd.

Dansk skadeglädje

Även i Danmark ser man med skräck på det som sker norrut.

David Sausal är kriminolog som forskar om danskt gängvåld och biträdande professor vid Lunds universitet.

– Bland vissa finns även en viss skadeglädje när lillebror Danmark ser moraliskt duktiga pappa Sverige misslyckas. Fast det finns även en rädsla att gängkriminaliteten ska spridas till Danmark där problemen främst kretsat kring narkotikabrottslighet.

LÄS ÄVEN: Sverigebilden: ’Ett land som begår självmord’

Tidigare har Danmark uppfört gränskontroller mot Sverige med hänvisning till situationen här.

– Danmark är inte paradiset. Men danskarna har ett normalläge.

Finsk skräck och fasa

Inte heller i Finland har man samma slags problem som i Sverige.

– Här ser man på läget med skräck och fasa. Man kallar det ”Sveriges väg” och det talas mycket om att Finland inte får gå den svenska vägen, säger Maria Normann, kriminolog och lektor i socialt arbete vid Laurea-universitetet i Finland.

LÄS ÄVEN: Brittisk tidning: ”Sverige gravplats för mångkulturalismen”