➤ MEDIA På fredagen publicerade SR Ekot en lista över mindre smickrande ”höjdpunkter” i Ulf Kristerssons – potentiell ny M-ledare – politiska karriär. Efter snedsteget pudlar nu Sveriges Radio.

En av de som gillade publiceringen var justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S), som kommenterade Ekots tweet med kommentaren ”Stark karriär”. Desto fler var dock desto mindre imponerade över Ekots utspel – i synnerhet då man några år tidigare gjort en liknande lista för Stefan Löfven (S), men då med positiva punkter.

Efter att först ha pudlat pliktskyldigt och artikeln ”omarbetats”, utvecklar man på lördagen tankegångarna kring vad som skett.

Nu heter det bland annat att opartiskheten är en ledstjärna på Ekot och att detta är en kultur som sitter starkt i väggarna. Så även sakligheten, att vara korrekta och sanningsenliga.

Anklagelser om att man har en politisk agenda på Sveriges Radio menar man är ”befängd”.

Vi kommer att fortsätta våra interna diskussioner om den inträffade situationen som ledde fram till avpubliceringen. Vi kommer återigen att diskutera och påminna om hur viktiga Ekots kärnvärden kring opartiskhet, saklighet och allsidighet är, inte minst när det gäller politiska frågor. Vi kommer att fortsätta bevaka partiledarfrågan i Moderaterna och sakpolitiken som omgärdar den med full kraft. I höst fyller Ekot 80 år och i samband med det kommer vi att öka ansträngningarna att förklara varför oberoende och trovärdig nyhetsjournalistik är viktigare än någonsin i ett förändrat medielandskap och orolig omvärld.