Sveriges television fälls av Granskningsnämnden för ett inslag i höstas om högerdebattören, journalisten och aktivisten Christian Peterson. ”Inslaget fälls. Det stred mot bestämmelsen om opartiskhet”, skriver nämnden i sitt beslut. Peterson vill att SVT:s agerande prövas i domstol.
– Nu planerar jag anmäla SVT för förtal, säger han till Samnytt.

Det är i september och oktober månader 2023 som statstelevisionen sänder ett tiotal programinslag om Christian Peterson. Flera av dem handlar om att Peterson nyligen varit student på en kurs vid Karlstads universitet som hålls av forskaren Tobias Hübinette, en man med bakgrund i vänsterextrema kretsar.

Peterson säger att syftet med att anmäla sig till kursen är journalistiskt, och att han velat undersöka vad som lärs ut under en kurs om ”ras och vithet”.

”En ren lögn”

I statstelevisionens inslag pekas Peterson ut som ”högernationalist” eller ”högerradikal” och tillskrivs även andra nedsättande epitet. Han anklagas för att vara rasist, och det påstås att han ”trakasserat och kränkt studenter och kursledare”.

Peterson ges emellertid aldrig möjlighet att bemöta de anklagelser som SVT utsätter honom för.

I ett av inslagen, från 11 september 2023, hävdar SVT att Peterson ”har varit hotfull och trakasserat” såväl Hübinette som deltagare på kursen.

LÄS ÄVEN: SVT anmäls för grova hot-anklagelser mot högerstudent

– De påstår att jag har hotat Tobias Hübinette och elever på kursen, vilket är en ren lögn, säger Christian Peterson till Samnytt.

– Jag har aldrig hotat någon som jag har granskat eller gjort ett reportage om. Det finns heller inga bevis för det.

Fälls av Granskningsnämnden

Christian Peterson tycker att SVT går över en gräns när tv-bolaget påstår att han hotat personer. Han väljer därför att göra en anmälan till den så kallade Granskningsnämnden.

– De har pekat ut mig som hotfull i syfte att smutskasta mig inför sin publik. Under den här tiden var det en väldigt intensiv smutskastningskampanj mot mig, där TV4, SVT, DN, Svenska dagbladet och Aftonbladet gick samman för att misskreditera min journalistik, kommenterar han.

Granskningsnämnden utgörs av en panel av sju personer, mestadels vänsterprofilerade journalister, varav åtminstone två själva har en bakgrund på SVT. En av medlemmarna i den är socialdemokratiska Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén.

LÄS ÄVEN: Christian Peterson efter att Mathias Våg friats: ”Förvånad”

Men till och med nämndens sju medlemmar reagerar på SVT:s rapportering om Christian Peterson – där han aldrig får bemöta anklagelserna – och väljer alltså i ett beslut under måndagen att fälla tv-bolaget.

”Inslaget fälls. Det stred mot bestämmelsen om opartiskhet”, står att läsa i beslutet som utvecklas på följande sätt:

”I inslaget namngavs NN. Programledaren sa att NN hade varit hotfull och trakasserat en lärare på Karlstad universitet samt att andra studenter hade blivit omskrivna på nedsättande sätt på sociala medier. Enligt Granskningsnämndens mening utgjorde detta sådan kritik som krävde möjlighet till bemötande. NN gavs dock inte möjlighet att bemöta denna kritik. Inslaget stred därför mot kravet på opartiskhet i denna del.”

Vill driva ärendet i domstol

Peterson, som även är känd för att stå bakom den så kallade Förtalsombudsmannen, är glad över att Granskningsnämnden beslutar markera mot SVT:s onyanserade rapportering om honom.

– Det är välkommet att SVT fälls för sin smutskastningskampanj mot mig, säger han.

Peterson tänker dessutom ta ärendet vidare till domstol.

– Nu planerar jag anmäla SVT för förtal genom Justitiekanslern, berättar han och tillägger sedan:

– Nu har ju vänsterliberala journaliser fällt sig själva i Granskningsnämnden, så vi får se om det kanske skulle hålla i en tryckfrihetsjury och om Justitiekanslern överhuvudtaget vill ta upp det.

Inget svar från SVT

Inför Granskningsnämndens behandling av ärendet har SVT:s programdirektör Eva Beckman skrivit ett femsidigt yttrande till nämnden. Samnytt har därför sökt henne för kommentar och bemötande.

Beckman hälsar emellertid via såväl telefon som mejl att hon inte vill svara på Samnytts frågor.

”Jag tror att fällningen du syftar på rör Morgonstudion, som jag inte är ansvarig för. Bättre att du hör av dig till ansvarig utgivare på nyhetssidan”, skriver hon i sitt mejlsvar.

Samnytt har även sökt ansvarig utgivare Charlotta Friborg som inte heller har svarat.

Frågorna som SVT inte svarar på

  • Jag undrar om du har någon kommentar till dagens fällning i Granskningsnämnden, där ett inslag gällande en Christian Peterson fälls pga bristande opartiskhet?
  • Peterson gavs inte möjlighet att bemöta uppgifterna i SVT:s inslag, varför fick han inte göra det?
  • SVT har bland annat pekat ut Peterson som att han ”har varit hotfull och trakasserat”, ser du det som att SVT pekat ut honom som brottslig?
  • Finns det grund för de påståendena? Är de sanna?
  • Tycker ni på SVT att det är viktigt med god pressetik?
  • Kan det vara så att era egna politiska åsikter på SVT-redaktionen färgar denna typ av inslag, där den ena parten pekas ut som ”högerextremist”, medan inget nämns om den andra partens dokumenterade bakgrund i vänsterextrema kretsar, med flera domar i brottmål?

  • LÄS ÄVEN: Vänsterforskare sjukskriven efter konflikt med kritisk student – ”Skriver väldigt nedsättande”